Google mocht Damore ontslaan

© .
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Google was in zijn recht om James Damore, de maker van de beruchte diversiteitsmemo, te ontslaan. Dat schrijft de US National Labor Relations Board, de overheidsinstantie die in de VS moet toezien op, onder meer, discriminatie op het werk.

U kent James Damore als de man achter de ‘Google-memo’. Daarin klaagde de (ondertussen ex-) Google-werknemer over de pogingen van de techreus om diversiteit binnen het bedrijf te verbeteren. Hij haalde daarbij onder meer ‘biologische’ factoren aan die vrouwen ongepast zouden maken voor het leiderschap.

De memo leidde tot een verhit debat binnen het bedrijf, en tot het ontslag van Damore. Daarop diende hij klacht in bij de NLRB, wegens discriminatie. Dat overheidsorgaan heeft nu zijn advies uitgesproken. Volgens de NLRB is Google hier niet de mond aan het snoeren van iemand die een andere mening heeft, maar werd hij ontslagen om het maken van ‘discriminerende opmerkingen die niet bij wet beschermd zijn’.

De organisatie geeft het advies om de klacht te laten vallen, wat Damore ondertussen ook al gedaan heeft. Hij focust zich nu op groepsvordering die hij voor de rechtbank van Santa Clara heeft aangespannen tegen Google, ook al wegens discriminatie van blanke mannen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content