Google moet 9 artikelen vergeten die gaan over vergeten

© web

Google heeft de opdracht gekregen negen artikelen te verwijderen uit zoekresultaten die allemaal gaan over het recht om te vergeten.

De bewuste artikelen bevatten allemaal de naam van een persoon die een aantal succesvolle verzoeken heeft gedaan om andere artikelen te laten verwijderen. Het Britse Information Commisioner’s Office (ICO) heeft daartoe een brief aan Google geschreven.

Aanvankelijk was Google redelijk open met informatie over de verwijderverzoeken. Zo werden de uitgevers van artikelen waarvoor een verwijderverzoek was ingediend, daarvan uitgebreid op de hoogte gebracht. Die handelingswijze komt nu als een boemerang terug.

De persoon in kwestie had een verzoek ingediend voor het verwijderen van berichten over zijn gevangenisstraf naar aanleiding van een relatief klein vergrijp. Google had dit verzoek gehonoreerd, maar weigerde vervolgens links te blokkeren naar berichten die deze verwijderactie als voorbeeld namen voor de nieuwe handelswijze van Google. Google moet in opdracht van het Europees hof gedupeerden een mogelijkheid geven links naar kwetsende of foutieve informatie te laten verwijderen. Google heeft nooit onder stoelen of banken gestoken geen voorstander te zijn van dit ‘recht om te vergeten’, daar heel veel aan te hebben en regelmatig een salomonsoordeel te moeten vellen.

De artikelen die hierover gaan, dienen een groot publiek belang, is het argument dat Google hanteert om de artikelen niet te willen verwijderen. ICO heeft Google nu 35 dagen gegeven om de links alsnog te verwijderen. Google heeft nog niet gereageerd op de brief van ICO.

Bron: Automatiseringgids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content