Google ontvangt meteen 12.000 aanvragen voor verwijdering zoekresultaten

© Belga

Meteen nadat Google haar ‘vergeetformulier’ online zette, kreeg de zoekgigant al 12.000 aanvragen binnen van Europese burgers die bepaalde zoekresultaten over zichzelf verwijderd willen zien.

Google heeft vrijdag ongeveer 12.000 aanvragen ontvangen van Europese burgers die bepaalde zoekresultaten over zichzelf verwijderd willen zien. Het formulier waarmee die aanvragen kunnen worden ingediend, stond op dat moment nog maar één dag online. Dat heeft de internetonderneming meegedeeld aan het financiële nieuwsagentschap Bloomberg.

Het Europees Hof van Justitie had twee weken geleden geoordeeld dat Europese burgers Google ertoe kunnen verplichten om links naar websites met gevoelige persoonsgegevens uit de zoekresultaten te verwijderen als de informatie “ontoereikend, irrelevant of buitensporig” is.

Daarom zette Google een formulier online dat burgers toelaat een dergelijke, onderbouwde, aanvraag te doen.

Google zegt dat iedere aanvraag afzonderlijk zal worden behandeld en dat het daarbij telkens een afweging zal maken tussen het recht op bescherming van persoonsgegevens en het recht op informatie.

Als de zoekgigant gehoor geeft aan de aanvraag, wordt wel enkel de verwijzing naar de website uit de resultatenlijst van Google verwijderd. De informatie zelf blijft dus gewoon op internet staan. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content