Google-oudgedienden starten eigen zoeksite

Enkele ex-werknemers van zoekgigant Google, starten een eigen zoeksite. Met ‘Cuil’ willen ze Google in het hart raken.

Enkele ex-werknemers van zoekgigant Google, starten een eigen zoeksite. Met ‘Cuil’ willen ze Google in het hart raken.

Een concurrent voor de immens populaire en gigantische Google-zoekmachine opstarten? Lijkt een onmogelijke opdracht. Tenzij misschien als het enkele oudgedienden bij Google zijn die hun expertise en ervaring uit de eerste hand bundelen. Met het pas gelanceerde Cuil (spreek uit als ‘cool’) willen ze hun vorige werkgever het vuur aan de schenen leggen.

Google is begonnen als zoekmachine en ‘draait’ nog steeds rond die core business. De interface, het indexprincipe en de berekeningsformules om zoekresultaten te rangschikken, zijn enkele van de meest belangrijke hoekstenen waaruit de Google-zoekrobot is opgebouwd. Anna Patterson tekende mee voor het design van die fundamenten. Uitgerekend zij, is nu de drijvende kracht achter Cuil.

Twee jaar geleden verliet Anna Patterson Google om Cuil op te richten. Al snel kreeg ze enkele andere Google-werknemers mee. Russell Power bijvoorbeeld, die mee aan het ontwerp van de Google-index werkte. Maar er is nog meer zoekexpertise aan boord: onder meer Louis Monier, de voormalige chief technology officer bij zoekpionier AltaVista.

Na een lange opstart- en testfase, is Cuil nu ook publiek toegankelijk. Aan het grote publiek dus om uit te maken of [www.cuil.com] potentieel heeft om Google te ontkronen, zeggen de oprichters ook zelf. Sommige analisten zijn alvast van mening dat het hen weleens zou kunnen lukken. Cuil telt ondertussen 30 werknemers en heeft in totaal zo’n 33 miljoen dollar risicokapitaal losgekregen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content