‘Google-plan zoekmachine China in ijskast’

© Getty Images

De plannen van Google voor een speciale gecensureerde zoekmachine van Google zijn in de ijskast gezet. Het privacyteam van de techreus heeft intern geklaagd niet op de hoogte te zijn gesteld, waarna het project is stilgelegd, schrijft de Amerikaanse nieuwssite The Intercept.

Google was met het project van start gegaan en gebruikte een Chinese website om te bepalen waar Chinese gebruikers naar zoeken en welke informatie gecensureerd moest worden. Bij het gebruiken van data van websites voor andere doeleinden moet bij Google het privacyteam worden ingeschakeld. Dat gebeurde echter niet, waarna het privacyteam de zaak aankaartte bij het bestuur.

De zoekmachine, met de codenaam Dragonfly, stootte op protest, onder meer bij de werknemers van Google zelf, die vonden dat het project niet strookt met de waarden van het bedrijf rond vrije informatie. Ze had begin volgend jaar van start moeten gaan in China. Na de interventie van het privacyteam is de bouw van de Chinese zoekmachine echter op een laag pitje gezet en het gebruik van data van de Chinese website gestopt.

Google verliet China in 2010 omdat het niet aan de censuureisen van de Chinese overheid wilde voldoen. Het bedrijf denkt nu aan een terugkeer omdat China een enorme markt is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content