Google regelt conflict rond auteursrechten

Zoekgigant Google heeft na twee jaar van onderhandelen een overeenkomst gesloten met de grootste Amerikaanse auteursgroep Authors Guild en AAP, een beroepsvereniging van Amerikaanse uitgevers.

Zoekgigant Google heeft na twee jaar van onderhandelen een overeenkomst gesloten met de grootste Amerikaanse auteursgroep Authors Guild en AAP, een beroepsvereniging van Amerikaanse uitgevers.

Dankzij de overeenkomst worden mogelijk miljoenen boeken online beschikbaar. Aan het akkoord hangt een prijskaartje van 125 miljoen dollar voor Google.

De overeenkomst moet gezien worden als een schikking van twee zogenaamde class action rechtszaken die in het najaar van 2005 werden aangespannen door de Authors Guild en door vijf grote uitgevers die de leden van de AAP vertegenwoordigen. Het conflict draaide in beide gevallen rond het plan van Google om, onder de naam Google Book Search, fragmenten van boeken waarop auteursrecht rust te digitaliseren, doorzoekbaar te maken en weer te geven, en om digitale exemplaren van boeken te delen met bibliotheken, zonder de nadrukkelijke toestemming van de eigenaars van de auteursrechten.

De overeenkomst moet nog worden goedgekeurd door de districtsrechtbank van het Southern District van New York.

Het akkoord “erkent de rechten en belangen van de eigenaars van auteursrechten en zorgt er voor dat zij een financiële compensatie kunnen ontvangen voor de online toegang van gebruikers tot hun werken”, luidt het in het communiqué. Die financiële compensatie zou worden geregeld via een nog op te richten, onafhankelijke registratieorganisatie zonder winstoogmerk, de Book Rights Registry. De organisatie zal rechthebbenden van publicaties opsporen en hen de mogelijkheid bieden om een verzoek om deelname aan, of uitsluiting van het project in te dienen.

Ook lezers hebben volgens de drie partijen baat bij de overeenkomst, want die leidt onder andere tot een verbeterde toegang tot boeken die niet langer in druk zijn. Bovendien zouden Amerikaanse scholen, universiteiten en andere organisaties een abonnement kunnen afsluiten voor online toegang tot de collecties van wereldvermaarde bibliotheken.

Bron: Belga

Partner Content