Google schikt in Amerikaans antitrustonderzoek

Volgens het financiële persagentschap Bloomberg zet de Amerikaanse federale handelscommissie (FTC) morgen het antitrustonderzoek tegen Google stop.

Volgens het financiële persagentschap Bloomberg zet de Amerikaanse federale handelscommissie (FTC) morgen het antitrustonderzoek tegen Google stop.

Het FTC startte in 2011 een antitrustonderzoek tegen Google wegens diens dominantie op de internetzoekmarkt. Drie anonieme bronnen die vertrouwd zijn met de materie bevestigden aan Bloomberg dat Google op vrijwillige basis enkele praktijken wil veranderen. De FTC heeft niet alleen vragen bij de dominantie van Google inzake internetzoekmachines. Ze onderzoekt ook mogelijk misbruik van de octrooienportefeuille van het door Google overgenomen Motorola. Google zou weigeren licenties te verlenen aan concurrerende smartphonefabrikanten.

In de regeling met de FTC zou Google beloven een soepeler octrooienbeleid te voeren. Ook zou er een systeem komen om adverteerders toe te laten hun gegevens naar andere platformen te exporteren. Google zou ook van plan zijn wijzigingen aan te brengen in de manier waarop het stukjes inhoud of ‘snippets’ van andere websites gebruikt. Volgens de website SearchEngineLand krijgen uitgevers de mogelijkheid om hun inhoud te verwijderen uit gespecialiseerde sites van Google, zoals lokale zoekresultaten in Google Places, terwijl ze nog wel in de algemene zoekindex aanwezig blijven.

Er lopen nog aparte antitrustonderzoeken tegen Google door de autoriteiten van de Amerikaanse staten Californië, News York, Ohio en Texas. Het is onbekend hoe ver het daarmee staat. Ook de Europese Commissie voert een onderzoek naar de dominantie van Google in de sector van de zoekmachines op internet. Ook over dat onderzoek is er nog geen verder nieuws.

Jozef Schildermans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content