Google schikt in Belgische Street View-zaak

© Reuters
Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

De minnelijke schikking van 150.000 euro die in augustus was opgelegd in de Street View-zaak, is begin november betaald.

De minnelijke schikking van 150.000 euro die in augustus was opgelegd in de Street View-zaak, is begin november betaald.

Dat vernam De Standaard. In augustus stuurde het federale parket Google een minnelijke schikking van 150.000 euro. Dat nadat het bedrijf de Belgische wet op de elektronische communicatie had overtreden. Met zijn ‘Street View’-auto’s maakte Google tussen 2008 en 2010 in België foto’s en opnames voor de gelijknamige dienst van Google. De voertuigen beschikten ook over apparatuur om te scannen op draadloze netwerken. Als die netwerken niet beveiligd waren, bewaarde Google bovendien – naar eigen zeggen onvrijwillig – de gegevens die erlangs werden verstuurd. Er werden ook paswoorden en flarden van e-mails opgevangen.

Het feit dat Google nu de minnelijke schikking van 150.000 euro betaald heeft, betekent dat het bedrijf het niet tot een rechtszaak wilde laten komen. Toen de schikking in augustus binnenviel, herhaalde de internetreus nogmaals dat “het ons enorm spijt dat wij onopzettelijk inhoudelijke communicatiegegevens van niet-beveiligde wifi-netwerken hebben verzameld. Zodra we beseften dat dit het geval was, hebben wij onze Street View-auto’s op laten houden met het verzamelen van alle wifi-data, en direct de relevante autoriteiten op de hoogte gesteld.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content