Google sluisde in 2016 bijna 16 miljard euro door Nederlandse belastingroute

. © Getty Images/iStockphoto

Google heeft in 2016 bijna 16 miljard euro aan royalty’s via Nederland naar het belastingparadijs Bermuda gesluisd. Dit is een miljard euro meer dan in 2015.

Dit meldt het Financieele Dagblad op basis van de jaarrekening van Google Netherlands Holding, een holding die het bedrijf gebruikt om vergoedingen voor het gebruik van de merknaam en technologie van het bedrijf naar Google Ireland Holdings te verplaatsen. Het bedrijf houdt hiermee de merkrechten voor Google buiten de VS, waardoor het hierover in zijn thuisland geen belasting hoeft af te dragen.

Google Ireland Holdings wordt bestuurd vanuit Bermuda, waar het bedrijf belastingplichtig is. In de praktijk hoeft het bedrijf echter geen belasting te betalen, aangezien Bermuda geen vennootschapsbelasting heft.

Advertentiegelden

Het overgrote deel van de royalty’s die door de Google Netherlands Holding stromen is afkomstig van de eveneens Ierse vennootschap Google Ireland Limited. Via deze vennootschap incasseert Google advertentiegelden die buiten de VS zijn gegenereerd. 3,7 miljard euro was afkomstig uit Google Asia Pacific, een Google-vennootschap in Singapore.

Al langer is er kritiek op belastingconstructies zoals die van Google. Zo gaan er stemmen op voor een collectieve Europese belasting, waarbij organisaties in alle EU-landen waar zij actief zijn belasting betalen naar rato van de omzet die zij in deze landen genereren. Dit moet voorkomen dat bedrijven inkomsten via landen laten stromen waar de vennootschapsbelasting het laagst is.

Ongeoorloofde belastingvoordelen

Ook heeft Margrethe Vestager, Eurocommissaris voor mededinging, besloten dat Google 13 miljard euro achterstallige belasting moet betalen in Ierland, aangezien het bedrijf volgens Vestager ongeoorloofde belastingvoordelen heeft gekregen van de Ierse overheid. Zowel Apple als Ierland zijn tegen dit besluit in beroep gegaan.

In samenwerking met Dutch IT-Channel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content