Google staakt cloudproject in China en andere ‘gevoelige’ markten

Google: tientallen miljoenen coronareclames verwijderd

Google heeft zijn plannen om een nieuwe clouddienst in China aan te bieden stopgezet. Ook in andere ‘politiek gevoelige’ landen staakt de Amerikaanse techreus het initiatief. De beslissing zou te maken hebben met geopolitieke spanningen in combinatie met de coronapandemie, zo meldt Bloomberg op basis van ingewijden.

De keuze om het initiatief Isolated Region te stoppen zou in mei al zijn genomen en betekent een grote strategieverschuiving voor Google. Doel van het project was om, volgens de wens van bepaalde landen, data binnen de landsgrenzen te controleren. Het initiatief zou Google in staat hebben gesteld om clouddiensten op te zetten die worden gecontroleerd door een derde partij, zoals een lokaal bedrijf of een overheidsinstelling. Dit met als resultaat dat een bedrijf wordt afgezonderd van de bestaande clouddiensten van Google, waaronder datacenters en computernetwerken.

Hoogopgelopen spanningen

Google, onderdeel van Alphabet, zou in januari 2019 vorig jaar al hebben besloten om de uitrol in China te pauzeren vanwege de hoogopgelopen spanningen destijds tussen China en de Verenigde Staten. In plaats daarvan zou het bedrijf zich hebben gericht op potentiële klanten in Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

Door de coronapandemie zijn spanningen tussen de economische grootmachten verder opgelopen. Dat zou voor Google de reden zijn geweest de stekker uit het initiatief te trekken, aldus de bronnen. Google zelf zegt dat het Isolated Region heeft laten vallen omdat ‘andere benaderingen’ betere resultaten boden. Wat die benaderingen zijn, liet het bedrijf in het midden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content