Google stelt de nieuwe Nexus 7 voor

© Google
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

In San Francisco heeft Google de nieuwe versie gelanceerd van zijn Nexus 7-tablet. De zoekgigant verraste met Chromecast, een spotgoedkoop apparaatje dat video van een smartphone of tablet naar de televisie zendt.

De nieuwe Nexus 7 verschilt uiterlijk niet bijzonder veel van zijn succesvolle voorganger. Hij is dunner, lichter en heeft nu ook een camera op de rug. Blikvanger – letterlijk – is het betere scherm. Dat pakt uit met een resolutie van 1920×1200 en is dus het beste tabletscherm op de markt. Tel daarbij snellere interne componenten en het lijdt weinig twijfel dat ook deze Nexus 7 een succes zal worden, al zal hij de iPad commercieel niet naar de kroon steken.

Klaar voor Google Glass

De nieuwe Nexus 7 is het eerste apparaat dat gelanceerd wordt met Android 4.3 Jelly Bean, de nieuwste versie van het mobiele besturingssysteem van Google. Ook die verschilt uiterlijk niet zoveel van de vorige. Android 4.3 kan beter om met grafisch hoogstaande games en geeft ouders meer mogelijkheden om te bepalen wat hun kinderen op het scherm te zien krijgen.

Misschien nog het belangrijkste, met het oog op de toekomst: Android 4.3 ondersteunt Bluetooth Low Energy, de nieuwe standaard die tablets en smartphones in staat stelt om batterijvriendelijker te communiceren met perifere apparaten. Daarmee bereidt Google zich wellicht voor op de komst van zijn futuristische computerbril Google Glass en de het slimme horloge waaraan de zoekgigant naar verluidt werkt (net zoals Apple, Samsung en zowat elke ander fabrikant van mobiele technologie).

De Nexus 7 is in de VS vanaf 30 juli verkrijgbaar voor 229 dollar (voor de wifi-versie met 16 GB geheugen), 269 dollar (wifi, 32 GB) of 349 dollar (32GB met wifi en 4g LTE). Die bedragen blijven in Europa gewoonlijk hetzelfde, maar dan in euro’s, wat een stuk duurder is. Wanneer de nieuwe Nexus 7 hier verkrijgbaar wordt, is nog niet bekend.

Chromecast

Over de nieuwe Nexus 7 was vooraf zowat elk detail gelekt, maar Google verraste ook met de voorstelling van Chromecast. Dat is een onooglijk, vijf centimeter lang apparaatje dat met een HDMI-plug aangesloten wordt op een televisie. Vervolgens is mogelijk om video, muziek en webpagina’s van een smartphone of een tablet op het televisiescherm te krijgen.

Google beroemt zich erop dat daarvoor geen nieuwe interfaces nodig zijn. Met een simpele tik op het aanraakscherm activeert Chromecast zelf de televisie. Vervolgens haalt het de content via wifi zelf van het internet en kan de smartphone voor iets anders gebruikt worden. Handig is dat dat niet alleen met Android-apparaten kan, maar ook met iPhones en iPads.

Chromecast kan in eerste instantie gebruikt worden met YouTube, videostreamer Netflix, muziekdienst Pandora en Google’s eigen Play-winkel. Google stelt de zaak open voor app-ontwikkelaars en belooft dat er nog meer partners op komst zijn.

Chromecast verkocht op de Amazon.com vrijwel meteen na de voorstelling uit. Op Google’s eigen webwinkel liepen de leveringstijden meteen behoorlijk op. Dat heeft wellicht te maken met de bijzonder lage prijs: 35 dollar (26,5 euro). Helaas is het apparaatje alleen in de VS verkrijgbaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content