Google stelt versie L van Android voor

Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Google onthult in San Francisco de L-versie van zijn mobiele besturingssysteem Android. Die gaat mogelijk ‘Lollipop’ heten. Later dit jaar komt ze op smartphones en tablets terecht.

Veel is nog niet bekend over de nieuwe versie van Android. Dat de software wel degelijk voorgesteld wordt, heeft Sundar Pichai, de bevoegde chef bij Google, bevestigd. Wellicht wordt het de grootste restyling sinds de lancering van versie 4.0.1, ‘Ice Cream Sandwich’, in 2011.

De voorstelling gaat door op de grootscheepse ontwikkelaarsconferentie Google I/O in San Francisco. In overeenstemming met de traditie, zal ook deze Android de naam van een soort snoepgoed meekrijgen. Na onder andere Cupcake, Donut, Eclair, Jelly Bean en KitKat is nu de L aan de beurt. Techneuten menen dat het Lemonade of Lava Cake kan worden, maar de favoriet is ‘Lollipop’.

‘Zowat alles’ kan veranderen

Normaal volgt de lancering van een nieuwe versie van Android meteen op de voorstelling. Nu krijgen gebruikers de nieuwe Android pas in het najaar op hun apparaten, net zoals dat bij Apple meestal gaat. “Ik wil dat de wereld sneller begrijpt wat we aan het doen zijn”, zei Pichai.

Naar de precieze nieuwe toeters en bellen is het voorlopig gissen. Volgens een reeks lekken waar de website Android Police mee uitpakte, zou zowat alles veranderen: van de notificaties tot de manier waarop gebruikers van applicaties wisselen. Zelfs de drie bekende navigatieknoppen onderaan kunnen van gedaante veranderen.

Google zou ook voor nieuwe iconen kiezen en zijn kleurenpalet bijstellen. App-ontwikkelaars zouden zich bijgevolg aan een nieuwe stijlgids moeten gaan houden. De nieuwe stijl zou de naam ‘Quantum’ meekrijgen.

Smartwatch

Op Google I/O zal er ook heel wat gepraat worden over Android Wear, de ‘light’-versie van het besturingssysteem die zal draaien op smartwatches. Een gerucht wil dat een slim horloge van de Koreaanse fabrikant LG zou uitgedeeld worden aan alle deelnemers. Ook Samsung zou een smartwatch voorstellen dat op Android Wear draait.

Wellicht gaat ook aandacht uit naar fitnesstoepassingen en het automatiseren van woningen, twee bijzonder hippe onderwerpen onder elektronicafabrikanten.

Qua hardware wordt er uitgekeken naar Android TV, de opvolger voor het geflopte (want peperdure en weinig functionele) apparaat Google TV. Verhoopt wordt ook dat er duidelijkheid komt over wanneer de futuristische internetbril Google Glass twee jaar na de voorstelling op Google I/O 2012 eindelijk wordt gelanceerd bij het grote publiek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content