‘Google stevent af op eerste EU-boete’

Het lijkt er op dat Google dit jaar nog zijn eerste boete van Europa zal krijgen. Het bedrijf weigert te schikken en ook Europa lijkt niet van plan zijn standpunt te wijzigen.

Google werd er door Europa recent van beschuldigd dat het de positie van Android misbruikt. Maar deze zaak dateert van 2010 en gaat over de shoppingdiensten die Google aanbiedt binnen zijn zoekmachine, zoals het boeken van vliegtuigtickets en hotels.

Volgens Reuters is de kans groot dat de Europese Commissie dit jaar nog een boete zal opleggen over de zaak. Volgens bronnen van het persbureau zijn er sinds 2010 drie mislukte pogingen geweest om een regeling te treffen, maar Google heeft geen intentie om te schikken en Europa zelf is niet van plan zijn standpunt te wijzigen.

Wel trof Google vorige week een regeling met Microsoft. Daarin besluiten de twee concurrenten de regulatorische klachten tegen elkaar in te trekken. Dat kan er op wijzen dat Google toch op een schikking mikt. Sommigen zien hier de voorbode van een schikking in, al blijft de kans klein. Google is van oordeel dat het niets verkeerds doet door zijn eigen shoppingdiensten te promoten.

Voor Google zou het de eerste veroordeling worden in een Europese antitrustzaak.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content