Google stopt digitalisering krantenarchieven

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Een copyrightkwestie of gewoon te duur voor wat het oplevert?

Een copyrightkwestie of gewoon te duur voor wat het oplevert?

Google zet de digitalisering van krantenarchieven stop. Internetgebruikers kunnen de oude gedigitaliseerde artikels nog altijd terugvinden op news.google.com/archivesearch, maar het archief zal niet verder worden aangevuld, meldt de internetgigant.

Over het waarom wordt niets gezegd. Mogelijk is de eeuwige auteursrechtenkwestie, die Google momenteel ook parten speelt bij zijn digitaliseringsproject van boeken, de boosdoener. Of, zo wordt er gespeculeerd, misschien was het sop gewoon de kool niet waard: zoveel moeilijk, traag en duur digitaliseringswerk in ruil voor zo weinig interesse van het grote publiek.

In totaal heeft Google meer dan 3,5 miljoen edities gearchiveerd van meer dan 2000 verschillende kranten. Het oudste bewaarde exemplaar is de editie van 23 maart 1752 van de Canadese krant Halifax Gazette.

Digitale kopieën van het archief zullen nu bezorgd worden aan de betrokken kranten, die vrij zijn om ze al dan niet op hun website te plaatsen. Google was in september 2008 gestart met het digitaliseren van de krantenarchieven.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content