Google Street View op een hilarische manier voor schut gezet

© Google Street View

Een gebruiker van Google Street View heeft de politie gebeld nadat hij getuige was van een schokkend tafereel dat de camera’s van Google hadden vastgelegd. Uiteindelijk bleek het om een hilarische grap te gaan.

Een gebruiker van Google Street View heeft de politie gebeld nadat hij getuige was van een schokkend tafereel dat de camera’s van Google hadden vastgelegd. Uiteindelijk bleek het om een hilarische grap te gaan.

Toen Google Street View in het Schotse Edinburgh beelden toonde van een gewelddadige man die met een pikhoweel gebogen stond over het lichaam van een schijnbaar dode man, belde een geschrokken gebruiker onmiddellijk de politie om een moord te melden. De politie rukte meteen uit om ter plaatse vast te stellen dat enkele arbeiders een kostelijke grap bedacht hadden.

‘Ik herkende de auto van Google Street View meteen aan de cameratoren op zijn dak,’ zegt Dan Thompson (56) aan The Daily Telegraph. ‘Ik bedacht me meteen dat we hier een hilarische grap mee konden uitvoeren.’

Samen met collega Gary Kerr bedacht Thompson direct een ‘practical joke’. ‘Onze straat maakt een U-bocht. We hadden maar een minuutje de tijd om alles in gereedheid te brengen.’

Kerr greep een pikhoweel en Thompson ging voor dood op straat liggen. Zijn collega torende vervaarlijk boven zijn ‘lijk’ uit terwijl de Google auto langzaam voorbijreed en het hele tafereel vastlegde.

De twee arbeiders poseerden voor de valse moord in augustus 2012. Ze vergaten het hele gebeuren en Google bracht de beelden pas enkele maanden later online. Het duurde nog eens tot augustus 2013 (een jaar na ‘de feiten’) tot een oplettende gebruiker zich een bult schrok, dacht dat hij getuige was van een brutale moord en onmiddellijk de politie belde.

Hoewel de moord al ‘verjaard’ was, rukte de politie meteen uit. Twee agenten deden navraag in de buurt naar een ‘slachtpartij’ voor de garagepoort van een gebouw in de straat. Toen de politiemannen van de arbeiders te horen kregen hoe de vork in de steel zat, konden ze wel lachen met de ‘hilarische stunt’ en werd het moordonderzoek geseponeerd.

Google Street View staat erom bekend dat het beelden vastlegt van mensen in genante situaties die zich daar vaak niet van bewust zijn. Automobilisten die voor het rood licht in hun neus peuteren of wildplassers herkennen zichzelf vaak maanden na de feiten met het schaamrood op de wangen op Google Street View.

Aan de andere kant proberen steeds vaker mensen op een opvallende manier in beeld te komen wanneer de herkenbare auto met de camera’s op zijn dak voorbijrijdt, zoals mensen die met een snorkel voor hun gezicht over straat lopen en zo online vereeuwigd hopen te worden. (EE)

Partner Content