Google-topman: ‘Klimaatontkenners zijn gewoon leugenaars’

Google-topman Eric Schmidt © Reuters

Zoekgigant Google trekt zijn steun aan een klimaatsceptische denktank in. Klimaatontkenners zijn “gewoon leugenaars”, zei topman Eric Schmidt in een reactie.

Google was onder toenemende druk gekomen omdat het bedrijf, dat stevig investeert in hernieuwbare energie, ook geld gaf aan de American Legislative Exchange Council (ALEC). Die denktank wordt niet alleen gefinancierd door grote oliebedrijven, maar voert ook oppositie tegen schone energie en strengere regels voor steenkoolcentrales. Bovendien probeert ALEC de wetenschappelijke consensus rond de klimaatverandering in twijfel te trekken.

‘Fout gemaakt’

In een interview op de Amerikaanse openbare radio NPR gaf Google-baas Eric Schmidt toe dat Google een fout had gemaakt. “We gaven financiële steun aan ALEC als onderdeel van een politieke campagne rond een thema dat geen verband heeft met de klimaatverandering”, zei hij. “Ik denk dat we het er in het bedrijf over eens zijn dat dat een fout was, en dat we dat in de toekomst niet meer gaan doen.”

Letterlijk leugenaars

“Google is er sterk van overtuigd dat beslissingen in de politiek gebaseerd moeten zijn op feiten”, ging Schmidt verder. “En de feiten rond de klimaatverandering staan niet meer ter discussie”.

Meer nog, wie nu nog het klimaatprobleem probeert te ontkennen, is gewoon aan het liegen, vindt Schmidt. “Iedereen begrijpt dat de klimaatverandering bezig is. De mensen die zich daartegen verzetten, brengen echt schade toe aan onze kinderen en kleinkinderen, en maken van de wereld een veel slechtere plaats. We moeten dus niet op een lijn gaan staan met dergelijke mensen. Het zijn gewoon letterlijk leugenaars.” (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content