Google Translate stapt dichter bij Universal Translater uit Star Trek

De nieuwe versie van Google Translate for Android vertaalt voortaan direct de conversatie tussen Engelstaligen en Spaanstaligen. Daarmee komt de Universal Translator uit de tv-serie Star Trek weer een stapje dichterbij.

De nieuwe versie van Google Translate for Android vertaalt voortaan direct de conversatie tussen Engelstaligen en Spaanstaligen. Daarmee komt de Universal Translator uit de tv-serie Star Trek weer een stapje dichterbij.

Star Trek, de populaire tv-serie uit de jaren zestig, kende al de Universal Translator, een apparaat waarmee anderstaligen in echte tijd met elkaar konden converseren. De nieuwe versie van Google Translate for Android kan voortaan de conversatie tussen een Engelstalige en Spaanstalige ook in echte tijd vertalen.

We installeerden de nieuwste versie van Google Translate op een Samsung Galaxy Tab om een en ander uit te proberen. De tekst die je wil laten vertalen inspreken kon bij Google Translate for Android al langer. Die voice input-functionaliteit is beschikbaar in het Engels, Frans, Duits, Spaans en twaalf andere talen (maar helaas niet het Nederlands, toch niet op de Galaxy Tab).

De nieuwe conversatiemodus is nog in alfaversie en werkt alleen tussen het Engels en het Spaans. Het werkt in beide richtingen, dus van Engels naar Spaans of omgekeerd. De eerste spreker drukt op de microfoonknop en spreekt zijn zin uit. Het apparaat spreekt die dan in de andere taal uit; de vertaling wordt ook op het scherm weergegeven. Daarna kan je gesprekspartner op de antwoordknop drukken en zijn antwoord uitspreken. Dit wordt vertaald in de andere taal en zo kun je dus “converseren”.

Als Google Translate je zin niet correct herkent, kun je die eerst nog op het scherm corrigeren. Het werkt nog niet zo direct en interactief als de fictieve Universal Translator uit Star Trek, maar het is toch al een indrukwekkende demonstratie van een functionaliteit die, zodra ze beter en vlotter werkt, erg gegeerd zal zijn bij Android-gebruikers.

Onze Engelse uitspraak is maar zozo en ons Spaans is nog erger, dus wat je op bijgaande schermafdruk ziet, kun je Google Translate niet echt verwijten. In de Engelse tekst hoefden we overigens maar één woord te corrigeren. Het Spaanse antwoord hebben we ongecorrigeerd laten staan, omdat het zo hilarisch is… Niettemin kunnen we niet wachten tot Google deze functie ook toevoegt voor andere talen zoals het Frans en het Nederlands.

De nieuwe versie van Google Translate kun je downloaden in de Android Market en werkt op Android 2.1 en hoger.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content