Google valt Apple aan met luxe-laptop

© Belga
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Een aanraakscherm zo scherp dat er geen pixels op te onderscheiden zijn, een aluminium chassis en een prijskaartje van 1299 dollar. Dat is de Chromebook Pixel, het toestel waarmee Google Apple wil beconcurreren.

De blikvanger van de Chromebook Pixel is het scherm. Dat pakt uit met 239 pixels per inch, een hogere dichtheid dan het befaamde retinascherm van de MacBook Pro van Apple. De Pixel heeft een dual-core Intel Core i5-processor in huis en 4 gigabyte aan werkgeheugen. Net als de concurrentie zit de Pixel, de eerste laptop die Google zelf bouwt, in een luxueuze, bijzonder gestroomlijnde behuizing van aluminium.

Daar houdt de vergelijking echter op. De Pixel is namelijk een chromebook, wat wil zeggen dat hij draait op Google’s eigen, minimalistische besturingssysteem Chrome OS, dat zowat alles in de cloud doet. Dat heeft zo zijn voordelen, want chromebooks starten op in luttele seconden en de software krijgt om de paar weken automatisch – en gratis – updates.

Aan de andere kant: je kan er weliswaar Google-apps als Gmail, Google Maps en Google Docs op laten draaien, maar je kan er geen programma’s als MS Office, Photoshop of iTunes op installeren. Wie bijvoorbeeld wil videochatten, kan daar niet het populaire Skype voor gebruiken, maar moet een ‘Hangout’ houden op Google’s eigen sociale netwerk Google+.

‘Game changer’

Chromebooks zijn evenmin uitgerust met buitenmaatse harddrives, aangezien Google ervan uit gaat dat gebruikers hun data online opslaan. De Pixel, die in eerste instantie gelanceerd wordt in de VS en Groot-Brittannië, komt in twee uitvoeringen: één met 32 gigabyte opslag (voor 1299 dollar, ofte 985 euro) en een met 64 gigabyte en een 4G LTE-radio voor 1449 dollar (1100 euro).

Eerdere chromebooks waren vaak spotgoedkope apparaten die het volgens de technologierecensenten vooral goed zouden doen als tweede computer, voor simpel websurfen, e-mailen en videostreaming. Google meent echter dat dit nieuwe luxe-exemplaar een ‘game changer’ is, zoals dat heet. De Pixel moet met andere woorden de slag met voldragen laptops in dezelfde prijsklasse aankunnen.

Dat is uiteraard best mogelijk. Toch moet je jezelf wel afvragen of je geen betere koop doet met de onlangs gelanceerde Samsung Chromebook, die van de hand gaat voor 249 dollar (329 met 3G), even dun is, lovend ontvangen werd door de pers, goedkopere componenten aan boord heeft, maar voorts in essentie precies dezelfde dingen doet. Voor 1299 dollar is een simpel Word-documentje kunnen maken voor velen wellicht echt niet teveel gevraagd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content