Google+ van Obama overstelpt na gaatje in Chinese internetcensuur

Honderden Chinezen hebben een gaatje gevonden in de strenge internetcensuur die Peking nog steeds hanteert.

Honderden Chinezen hebben een gaatje gevonden in de strenge internetcensuur die Peking nog steeds hanteert. Met name Google+, de socialenetwerksite die de internetgigant vorig jaar lanceerde, bleek toegankelijk vanop bepaalde mobiele toestellen. Een kans die de Chinese internauten aangrepen om op de pagina van Amerikaans president Barack Obama commentaren achter te laten over de mensenrechtensituatie in China.

Google+ staat wel degelijk op de zwarte lijst van Peking en is dus zowat volledig ontoegankelijk voor Chinezen. De “Great Firewall” is bovendien erg gesofisticeerd en doeltreffend, maar toch vonden Chinese internauten de voorbije dagen een sluipweg naar het sociale netwerk én president Obama.

“Veel mensen snappen niet waarom zoveel Chinezen (naar de VS) willen komen. We zijn jaloers op de democratie en de vrijheden van het Amerikaanse volk”, schreef één van de surfers. “We zijn geen barbaars volk, we worden gewoon verstikt”, luidt het verderop. Anderen roepen Obama zelfs op “China te komen bevrijden”.

De meeste commentaren gaan over de mensenrechten en vrijheden, of over steun voor de bevrijding van Chinese dissidenten. Maar ook meer praktische zaken komen aan bod. Zo gaat het bijvoorbeeld regelmatig over het verkrijgen van een “green card” om naar de VS te kunnen reizen.

Het is moeilijk om uit te maken of alle commentaren vanuit China verstuurd zijn. De meesten zijn alvast geschreven in eenvoudige mandarijnse karakters, die niet in Hong Kong maar wel op het vasteland gebruikt worden. Bovendien tonen heel wat berichten opvallende gelijkenissen met de commentaren die ook op Chinese microblogs te vinden zijn.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content