Google verkoopt 5 miljoen Nexus 7-tablets in 2012

© Reuters

Google verrast zichzelf: tegen het einde van dit jaar zullen er vijf miljoen Nexus 7-tablets verkocht zijn. Dat is dubbel zoveel als de zoekgigant uit Californië verwacht had.

Google verrast zichzelf: tegen het einde van dit jaar zullen er vijf miljoen Nexus 7-tablets verkocht zijn. Dat is dubbel zoveel als de zoekgigant uit Californië verwacht had.

De troeven van de Nexus 7 zijn bekend: een kwalitatief hoogstaand toestel voor weinig geld en gegarandeerd steeds met de nieuwste versie van het besturingssysteem Android aan boord. In het geval van de Nexus 7: een HD-scherm van 7 inch, quadcore-processor en Android 4.2 Jelly Bean. Te krijgen vanaf 199 euro.

Dat legt Google geen windeieren, blijkt. Google’s hardwarepartner, de Taiwanese fabrikant Asus, liet eind oktober al weten dat de verkoop van de in juli gelanceerde Nexus 7 gestegen was tot één miljoen per maand. Dat zorgt er nu voor dat Google, dat verwacht had om dit jaar 2,5 miljoen Nexus 7’s te slijten, verwacht dat het op 31 december zal afklokken op het dubbele daarvan, schrijft de gespecialiseerde website Digitimes.

Terwijl de productiepiek voor elektronica in het vooruitzicht van de feestdagen normaal gezien in oktober en november valt, zal Asus ook daarna het toptempo blijven volhouden, stelt Digitimes. Als dat klopt, is de Nexus 7 meer dan een kerstcadeautje.

Ernstige concurrent

Dat is allemaal natuurlijk nog steeds klein bier in vergelijking met de iPad van Apple, waarvan er in het derde kwartaal alleen al veertien miljoen verkocht werden. Maar het zet Google wel op de kaart als een ernstige concurrent.

Dat komt ook het Android-ecosysteem ten goede, aangezien het softwaremakers aanzet om speciale tablet-apps te maken voor het besturingssysteem. Hoognodig, want wat dat betreft, loopt Android nog steeds mijlenver achter op Apple, met zijn paar honderdduizend tablet-apps.

Heftige strijd

De strijd om de snelgroeiende tabletmarkt is de laatste maanden een stuk heftiger geworden. Apple lanceerde onlangs de iPad Mini. Dat toestel is qua afmetingen de grootste concurrent voor de Nexus 7. De iPad Mini is een stuk duurder (hij begint vanaf 329 euro), maar hij profiteert wel van het uitgebreide ecosysteem van Apple.

Als tegenzet lanceerde Google nieuwe Nexus 7 modellen met 3G en meer geheugen. Om te concurreren met de grote iPad, gooide het de door Samsung gebouwde Nexus 10 in de strijd. Die heeft, zoals de naam al aangeeft, een 10 inch-scherm.

De vroegste tekenen wijzen erop dat ook de door de critici goed ontvangen Nexus 10 een succes wordt. Hij de lancering raakte hij in een aantal landen meteen uitverkocht op Google Play, de webwinkel van Google. (TV)

Partner Content