Google verwijdert uw online info bij uw dood

© Google
Simon Demeulemeester Redacteur Knack

Google zal gebruikers toelaten om via de ‘inactiviteitsvoorkeuren’ zelf te beslissen wat met hun online-informatie moet gebeuren na hun dood.

Google zal gebruikers toelaten om via de ‘inactiviteitsvoorkeuren’ zelf te beslissen wat met hun online-informatie moet gebeuren na hun dood.

Mensen met een Google-account zullen ervoor kunnen kiezen om hun account en aanverwanten te laten verwijderen na verloop van tijd, of om die aan anderen over te dragen, zo schrijft BBC. Er kan gekozen worden om de informatie te laten verdwijnen na drie, zes, negen of 12 maanden inactiviteit.

Voor wie nu al in paniek slaat voor een digitale vergeetput bij leven: Google zal een code sms’en of e-mailen vooraleer iets te ondernemen. Het systeem contacteert andere mensen, die u gekozen heeft. Zij bevestigen dan of u inderdaad gestorven bent.

Google, dat YouTube, Picassa en Blogger bezit, schrijft in een blogpost dat het hoopt dat deze tool gebruikers “in staat zal stellen hun digitale hiernamaals te plannen, op een manier die de privacy en de veiligheid garandeert. Hopelijk zal dit het leven van uw nabestaanden ook gemakkelijker maken.”

In memoriam op Facebook

Wereldwijd hebben internetgebruikers hun zorgen geuit over hun digitale nalatenschap. Ook andere bedrijven zijn er dus mee bezig. Facebook biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om van een account een ‘in memoriam’ te maken.

Moeilijke denkoefening

Bij Hautekiet op VRT-radio stipte technologie-expert Bart Stoffels van PC Magazine aan dat er ook nagedacht moet worden over wat gebeurt met wat je online kocht. “Dat is niet tastbaar, en heeft niet echt de status van eigendom, eerder van ene licentie. Als je muziek koopt online, koop je de toestemming om het af te spelen. Muziek die je kocht via iTunes bijvoorbeeld, is niet overdraagbaar.”

Het is echter een moeilijke denkoefening, aldus Stoffels, want “je weet niet of bepaalde online-zaken nog zullen bestaan binnen 10 jaar.”

Safe in Heaven

Uitvaartspecialist DELA deed die denkoefening al en ontwikkelde een online kluis (‘Safe in Heaven’) waarin mensen hun paswoorden voor sociale media en online accounts kunnen bewaren, samen met andere persoonlijke documenten (wensen over de uitvaart, een kopie van het testament, …). De gratis kluis kan enkel door een vertrouwenspersoon worden geopend. Ook niet door DELA zelf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content