‘Google wacht recordboete in Europa’

© AP

Google hangt een boete van zo’n 3 miljard euro boven het hoofd van de Europese Commissie. De Amerikaanse zoekgigant heeft de monopoliepositie van zijn zoekmachine misbruikt.

Dat is volgens de Engelse krant Sunday Telegraph, die zich baseert op ingewijden, de uitkomst van een onderzoek dat zeven jaar heeft geduurd. De boete zou een record zijn voor de Europese Commissie. Intel kreeg ooit een boete van 1,1 miljard euro opgelegd.

Google is formeel aangeklaagd voor het bevoordelen van zijn eigen prijsvergelijker in zoekresultaten. De prijsvergelijkers van kleinere concurrenten kregen die voorkeursbehandeling niet of werden zelfs omlaag geplaatst in de lijst zoekresultaten. De boete zou nog dit kwartaal bekend gemaakt worden, waarschijnlijk volgende maand. Dan wordt ook de definitieve hoogte bekend.

De maximale boete die de Europese Commissie een bedrijf op kan leggen is 10 procent van de jaarlijkse omzet. In Googles geval zou dat om ongeveer 6,6 miljard euro gaan. De straf die Google nu krijgt is mogelijk zo hoog omdat het bedrijf de zoekresultaten meerdere jaren manipuleerde. Ook worden vertragingstactieken en aanpassingen aan het zoekalgoritme tijdens het onderzoek genoemd als verzwarende omstandigheden. Door die aanpassingen werd het de concurrenten nog moeilijker gemaakt.

Onderzoek naar Android

Inmiddels is de Europese Commissie ook een onderzoek gestart naar Android. Google zou ook bij het besturingssysteem voor mobiele apparaten misbruik hebben gemaakt van zijn monopolie. Commissaris Margarethe Verstager van mededinging zei vrijdag al dat er mogelijk verdere onderzoeken komen naar de praktijken van Google voor wat betreft andere gespecialiseerde webdiensten zoals reisinformatie en kaarten. (ANP/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content