Google werkt aan ‘onbreekbare’ supersmartphone

© Reuters
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Google werkt naar verluidt samen met Motorola aan de X-Phone.

Op het internet gonst het van de geruchten over de X-Phone. Het toestel moet meer worden dan gewoon maar een vlaggenschip, is te horen. De X-Phone moet de grenzen verleggen van wat mogelijk is met smartphone-hardware en verder gaan dan eender welk ander toestel op de markt.

Google-CEO Larry Page lichtte deze week al een tipje van de sluier op. “Batterijleven is van reusachtig belangrijk”, zei hij toen hij Googles kwartaalverslag toelichtte. “Als je je gsm laat vallen, dan mag die niet kraken. Alles moet veel makkelijker en sneller gaan.”

Flexibel scherm

Wat wil dat zeggen? Een buigzaam scherm, wordt her en der gesteld. Samsung toonde op de technologiebeurs CES al een prototype zien van een smartphone die ermee uitgerust is. Een buigzaam scherm wil niet zeggend dat je de telefoon kan openvouwen, maar bijvoorbeeld wel dat het scherm kan doorlopen over de zijkant van het toestel, zoals Samsung toonde.

Een ander voordeel van een buigzaam scherm is dat het de smartphone duurzamer maakt. De huidige schermen breken al als ze na een val van een halve meter verkeerd neerkomen. Een buigzaam scherm zou veel meer tegen een stootje kunnen. Om dezelfde reden zou de X-Phone ook van speciale keramische materialen gemaakt worden.

Minimumvereisten om mee te kunnen met de top-Androids die dit jaar verwacht worden, zijn een schermdiagonaal van 5 inch of meer, 1080p hoge definitie en een quadcore-processor. De X-Phone zou dar echter nog een schepje bovenop doen, met 2 tot 4 gigabyte aan RAM-geheugen, een camera van 13 megapixel en nieuwe camerasoftware.

De smartphone zou op Keylime Pie, zoals versie 5.0 van het Android-besturingssysteem zou gaan heten. De nieuwste versie die momenteel in omloop is, is Android 4.2 Jelly Bean.

De X-Phone zou ook een batterij van minstens 3000 mAh – en wellicht nog en stuk meer – meekrijgen. Dat is nu doorgaans alleen weggelegd voor ‘phablets’ zoals de Galaxy Note, maar verrassen doet het in dit geval niet. Motorola verkoopt in de VS nu al de Droid Razr Maxx, een ‘normale’ smartphone die een soortgelijke batterij heeft.

Geen Nexus

De X-Phone zou voorgesteld worden op de Google I/O-conferentie in mei en in juni in de winkel liggen, meldt de website Droid Life, die doorgaans goed ingelicht is over Motorola. De telefoon zal verkrijgbaar zijn in de gewone handel, maar ook via Google Play, de online-winkel van Android, en dat voor een lagere prijs dan via andere kanalen.

Voor het goeie begrip: de X-phone zou geen Nexus-toestel worden. Het zou niet de ‘pure’ versie van Android meekrijgen, maar de modificaties die Motorola aanbrengt, zouden minimaal zijn en grotendeels door de gebruiker ongedaan gemaakt kunnen worden.

Het recentste Nexus-toestel, dat gebouwd wordt door LG, kreeg alom lovende besprekingen, maar is, naar verluidt vanwege problemen met de productieketen, haast niet te vinden. Een grote handicap is dat het geen 4G LTE-technologie aan boord heeft.

Anders gesteld: die Nexus 4 is leuk voor Android-puristen, maar concurreren met Apple en Samsung doe je er niet mee. De X-Phone moet dat wel kunnen en moet zodoende de redding worden voor Motorola.

Pijplijn leegmaken

De X-Phone wordt het eerste product van de kruisbestuiving tussen Google en Motorola. Google kocht Motorola in mei 2012 op voor twaalf miljard dollar. Motorola maakt nog steeds elk kwartaal honderden miljarden dollars verlies.

Motorola, dat in Europa nooit voet aan de grond kreeg met zijn smartphones, lanceerde in de VS in 2009 met de Droid (‘Milestone’ op de internationale markt) de eerste commercieel geloofwaardige Android-uitdager voor de iPhone. Vervolgens liet het zich in de race met Apple voorbijlopen door merken als HTC en – vooral – Samsung.

“We zitten nog steeds in een vroeg stadium van de Motorola-overname”, relativeerde Larry Page. Google waarschuwt dat het nog niet de tijd heeft gehad om zijn stempel te drukken op Motorola. “Onthou: we hebben een pijplijn van twaalf tot achttien maanden geërfd”, zei CFO Patrick Pichette. “Die moeten we eerst wegwerken.”

Anders gesteld: de X-Phone wordt wellicht de eerste ‘Google’-smartphone waarmee Motorola op de proppen komt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content