Google werpt zich in de strijd tegen illegale visvangst

© iStock

De Amerikaanse internetgigant Google werpt zich in de strijd tegen illegale visvangst met een nieuwe bewakingstool waarmee het in real time duizenden boten kan identificeren en volgen.

De app, die werd ontwikkeld in samenwerking met de ngo’s SkyTruth en Oceana, werd in Sydney voorgesteld tijdens een tienjaarlijkse vergadering van het IUCN (International Union for Conservation of Nature).

‘Met de combinatie van de cloud (stockering van gegevens op internet, nvdr.) en megagegevens kunnen we nieuwe tools ontwikkelen om het fenomeen in beeld te brengen, te begrijpen en indien nodig in te grijpen’, verklaarde Brian Sullivan van het programma Google Earth Outreach.

De Googletool, die alleen vissersboten zichtbaar maakt, gebruikt AIS (Automatic Identification System), een systeem dat wereldwijd de positie van varende boten weergeeft. Het prototype van de app kan de gegevens van 3.000 boten op een wereldvloot van meer dan 1,3 miljoen handelsschepen registreren. ‘Wat in volle zee gebeurt, is meestal onzichtbaar en dat beperkt ons begrip van de uitdagingen van de oceanen’, vertelde de voorzitter van SkyTruth, John Amos.

Volgens de Global Ocean Commission, een onafhankelijk orgaan dat in februari 2013 werd opgericht, bestrijkt de illegale visvangst ongeveer een vijfde van de wereldwijde tonnage en kost het 23,5 miljard dollar per jaar. (Belga)

Partner Content