Google Wifi beschikbaar in België

© Google

Om een laagdrempelige oplossing te bieden aan al wie worstelt met een slechte wifi-verbinding, lanceerde Google vorig jaar haar eigen router. Die ligt nu ook bij ons in de winkelrekken.

Problemen met je wifi-verbinding oplossen of een wifi-netwerk uitbreiden: voor wie niet begenadigd is met de nodige IT-kennis, is het vaak een bron van ergernis. Daarom bracht Google vorig jaar in de Verenigde Staten haar eigen, gebruiksvriendelijke, router uit. En die is nu ook in België beschikbaar.

Google Wifi is een zogenaamde ‘mesh-router’: je kunt meerdere routers aan elkaar koppelen zonder dat je met verschillende netwerken in je huis of in je bedrijf te maken krijgt. De verschillende routers gaan als het ware op in elkaar en vormen samen één netwerk. Hoe meer Google Wifi-routers je hebt, hoe groter het bereik van je wifinetwerk en hoe beter het signaal. Met drie routers zou je een gebied van 400 vierkante meter van stabiele wifi kunnen voorzien, claimt Google.

Bij moderne routers kan je kiezen om te surfen op twee frequenties: 2.4 Ghz of 5 Ghz. De meeste van je apparaten zijn aangesloten op 2.4 Ghz, waardoor je signaal verstoord kan worden door interferentie. De 5 Ghz-band kan sneller zijn, maar heeft dan weer een kleiner bereik. Sommige telecomproviders stellen zelf de optimale frequentie in (en laten die staan). Wat Google Wifi echter doet, is beide kanalen slim door elkaar gebruiken, naargelang de omstandigheden.

Controle via app

En waar het installeren en onderhouden van conventionele routers soms behoorlijk wat computerkennis vereist, is Google Wifi eenvoudig aan de praat te krijgen. Dergelijke laagdrempeligheid was eerder een van de sterke kanten van Apples Airport-routers, maar de iPhonemaker is inmiddels gestopt met de productie daarvan.

Zo heeft de Google-router een bijhorende app, die sinds deze week in het Nederlands beschikbaar is (zowel voor Android als voor iOS). Bovendien voegde Google deze week ook een nieuw functie aan haar wifi-app toe: site blocking. Die maakt gebruik van de ‘Safe Search-lijst’ van Google en is vooral handig voor ouders die met één instelling miljoenen expliciete sites kunnen blokkeren op alle toestellen van hun kinderen. Of ze kunnen instellen dat hun kinderen na bedtijd geen internettoegang meer hebben.

Design

Routers zijn doorgaans lelijk en worden bijgevolg naar meterkastjes of andere verdomhoekjes verbannen. Deze google-router, met een strak ontwerp en een verlichte ring die de status van de wifi toont, kan daarentegen subtiel in het interieur van je woonkamer verdwijnen.

Beveiliging

Een ander voordeel van Google Wifi is dat de routers automatisch up-to-date blijven. Daarmee voorkom je dat de beveiliging van je netwerk zwak wordt omdat lekken niet zijn opgelost of omdat je vergeten bent je router te updaten. Maandag maakten twee Belgische onderzoekers nog een lek openbaar waarmee de beveiliging van wifi-netwerken met WPA2 te omzeilen valt. Google Wifi werkt standaard met deze WPA2-beveiliging en heeft intussen aangegeven dat er een automatische update komt om dit op te lossen.

Privacy

Wie aan Google denkt, denkt aan het scannen van je mails en het bijhouden van je zoekresultaten om gerichte reclame af te vuren. Google belooft echter de privacy van haar router-gebruikers te waarborgen door geen webverkeer bij te houden.

Google Wifi is nu beschikbaar in Belgische elektronicawinkels en webshops. Een losse Google Wifi-router kost 139 euro. Voor 359 euro heb je een set met drie routers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content