Google wil domeinnamen aanbieden

© belga

Het is geen geheim dat Google een aantal gTLD’s heeft aangevraagd. Maar nu begint het bedrijf ook met het verdelen van domeinnamen aan een beperkte groep.

Google Domains is momenteel invite-only en laat toe dat je domeinnamen kan kopen, overdragen en beheren. De informatiegigant wil in deze fase vooral ervaring opdoen en feedback krijgen over hoe ze die zaken zo eenvoudig en transparant mogelijk kunnen maken.

Het bètaprogramma komt gelijk met de ICANN-meeting die momenteel in Londen doorgaat. Al staat de lancering er grotendeels los van. Het staat zelfs los van de nieuwe gTLD’s die het bedrijf heeft aangevraagd, zo gaat het momenteel vooral om .com, .biz en .org.

Wel gaf Jordyn Buchanan, verantwoordelijk voor gTLD’s bij Google, gisteren bij ICANN wat uitleg over de redenering van Google bij de nieuwe toplevel domeinnamen. “Ze kunnen ons helpen om duidelijkheid te scheppen. Een domein als Google.jobs kan alle jobs bij Google verzamelen. Zoiets valt vlot te onthouden.”

Opmerkelijk is dat de mensen bij Google aanvankelijk maar rond vier merken een gTLD wou aanvragen: .google, .chrome, .android en .youtube. “Maar toen kwam Larry (Page, ceo van Google) daar op terug. Hij wees er op dat het internet zo zal veranderen en zijn we er op andere manieren naar gaan kijken,” aldus Buchanan.
Buchanan vertelde in de marge van zijn uiteenzetting nog dat Google’s cio woensdag op Google I/O extra uitleg gaat geven over gTLD’s. Dat zou rond 22 uur Belgische tijd zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content