Google wil eigen winkels openen

© Reuters
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Na Apple en Microsoft wil nu ook Google de kleinhandel in. De eerste speciale Google-winkels zouden al eind dit jaar hun deuren openen.

Volgens de gespecialiseerde blog 9to5Google zou de zoekgigant nog voor de feestdagen winkels willen opzetten in een aantal grote Amerikaanse steden. Bedoeling is dat klanten de Google-producten kunnen testen voor ze hun geld neertellen.

Google verkoopt al een aantal jaar spullen via het internet. Daaronder: de Nexus-smartphones, tablets en Chromebooks (kleine laptops die draaien op het Chrome-besturingssysteem). Tot nog toe was dat met matig succes. De allereerste Nexus-smartphone verkocht nauwelijks, omdat mensen hem niet op het internet wilden kopen. Voor de nieuwste, die wel succesvol is, bestaan er online enorme wachttijden.

Google-bril

Hoofdreden waarom Google winkels wil, is volgens 9to5Google dat het bedrijf heeft ingezien dat menen dure producten zelf in hun handen willen houden voor ze er hun geld aan uitgeven. En is dat met smartphones en tablets al zo, dan is het zeker het geval met Google’s volgende product, Google Glass.

Die ‘augmented reality’-bril wordt behoorlijk duur (de speciale editie voor softwareontwikkelaars kost 1500 dollar, ofte 1125 euro) en het is een onuitgegeven product: een bril met een piepklein schermpje. Google heeft volgens de bloggers zijn les geleerd en neemt aan dat klanten hem eerst zullen willen uitproberen voor ze er een smal geld voor neertellen.

Apple als voorbeeld

Of Google ook winkels gaat openen in Europa, is voorlopig onbekend. In ieder geval heeft Apple, daarin nagevolgd door Microsoft, de deugdelijkheid van het concept al uitvoerig bewezen. Apple-CEO Tim Cook zei onlangs dat hij erheen gaat als hij tot rust wil komen.

“Ik denk niet dat de iPad zei succesvol geweest zou zijn zonder onze winkels. Die geven Apple een ongelooflijk concurrentievoordeel. De gemiddelde winkel boekte vorig jaar vijftig miljoen dollar (37,5 miljoen euro) aan inkomsten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content