Google wil NSA-verzoeken publiceren

© Reuters

Internetgigant Google heeft een speciale rechtbank toelating gevraagd om het aantal aanvragen van de Amerikaanse inlichtingendiensten te mogen publiceren.

Net als Apple, Yahoo! en Facebook ontkent Google dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA rechtstreeks toegang had tot zijn servers.

Meer transparantie

Het aantal data-vorderingen op basis van de Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA, waar ook de beruchte Patriot Act ook onder valt) mag niet worden bekendgemaakt. De Amerikaanse technologiebedrijven willen daarover snel duidelijkheid aan hun gebruikers geven.

“Een grotere transparantie is absoluut noodzakelijk. Daarom hebben we aan de FISA de toestemming gevraagd om het aantal data-vorderingen te mogen openbaar maken”, aldus een woordvoerder van Google.

Yahoo

Yahoo! liet maandag in een mail aan zijn gebruikers weten dat het tussen 1 december 2012 en 31 mei 2013 tussen de 12.000 en 13.000 aanvragen van de Amerikaanse autoriteiten tot inlichtingen kreeg. Die verzoeken sloegen meestal op “fraude, moorden, ontvoeringen en andere strafrechtelijke onderzoeken”. Het gaat ook om vragen naar gegevens “in verband met de nationale veiligheid.” (Belga/TV)

Partner Content