Google wordt onderdeel van conglomeraat Alphabet

Sundar Pichai, de nieuwe baas van Google © REUTERS

Internetreus Google gaat op in een nieuw te vormen conglomeraat van bedrijven, dat door het leven zal gaan als Alphabet. Dat maakte Google-topman Larry Page bekend.

Alphabet wordt een verzameling van alle activiteiten en bedrijven die nu onder de paraplu van Google hangen. Het nieuwe bedrijf komt onder leiding te staan van Google-oprichters Larry Page (CEO) en Sergey Brin (voorzitter). Sundar Pichai wordt de nieuwe topman van Google. Hij is nu onder meer verantwoordelijk voor besturingssysteem Android en internetbrowser Chrome.

In de nieuwe structuur komen nieuwe initiatieven binnen het concern los te staan van Google. Page wees in dat verband op de plannen die er zijn op het gebied van gezondheidszorg. Alle activiteiten kunnen in zijn visie zo beter tot hun recht komen. Zo komt er een apart bedrijf binnen het conglomeraat waar een Google-project rond glucose-gevoelige contactlenzen in ondergebracht zal worden, en ook Calico, een project rond de verlenging van menselijk leven, wordt losgekoppeld van Google.

‘Gek lijkende dingen’

Aandelen van Google worden één op één vervangen door aandelen van Alphabet. Vanaf het vierde kwartaal worden de financiële resultaten van Google los gemeld van die van de andere onderdelen van het concern. Het Google-aandeel steeg met bijna 6 procent na de mededeling.

“We hebben veel dingen gedaan die op dat moment gek leken”, schreef Page in zijn verklaring. “Veel van die gekke dingen hebben nu meer dan een miljard gebruikers, zoals Google Maps, YouTube, Chrome en Android. En daar stoppen we niet. We proberen nog steeds dingen te doen die anderen gek vinden, maar waar wij enthousiast over zijn.”

“We hielden van de naam Alphabet, want de collectie van letters die taal vertegenwoordigen is een van de belangrijkste innovaties van de mensheid, en stelt ons in staat via Google te zoeken”.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content