GPS helpt niet meer bij autodiefstallen: ‘Systeem is verouderd’

© iStock

Het effect van GPS in gestolen voertuigen lijkt uitgewerkt. Dieven maken de systemen waarmee auto’s en scooters gevolgd kunnen worden binnen een handomdraai onklaar.

Het effect van GPS in gestolen voertuigen lijkt uitgewerkt. Dieven maken de systemen waarmee auto’s en scooters gevolgd kunnen worden binnen een handomdraai onschadelijk.

“Ze zijn verouderd, worden onklaar gemaakt en er simpelweg uit gesloopt. We lopen achter de feiten aan”, zegt een expert, die namens verzekeringsmaatschappijen gestolen auto’s moet opsporen, in de krant Metro.

Enkele jaren geleden leek de GPS het ei van Columbus. GPS staat voor Global Positioning System, een wereldwijd systeem voor plaatsbepaling en navigatie op aarde via satellietsignalen. Auto’s en andere motorvoertuigen werden voorzien van een kastje waardoor op politiecomputers te zien was waar ze zich bevonden. Op die manier konden gestolen auto’s sneller worden teruggevonden en zouden daders makkelijker opgespoord kunnen worden.

Vandaag de dag is het allemaal anders. Nog nooit werden er zo weinig ontvreemde voertuigen teruggevonden, laat staan dat daders worden gepakt. “Wat we terugvinden, zijn oude auto’s waarmee ramkraken zijn gepleegd of joyriding mee is gedaan. De nieuwe exemplaren zijn en blijven gevlogen”, aldus de expert. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content