GPU’s voor dagelijks werk

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

De grafische processoren (GPU’s) zullen binnenkort op ruime schaal ook andere taken in computers ondersteunen, aldus marktstudiebedrijf GC Research.

De grafische processoren (GPU’s) zullen binnenkort op ruime schaal ook andere taken in computers ondersteunen, aldus marktstudiebedrijf GC Research.

De ontwikkeling en integratie van open api’s als OpenCL en het bedrijfseigen DirectX van Microsoft in besturingssystemen, maken de grafische processoren (GPU’s) in computers beschikbaar voor parallelle verwerking van taken. Naast het verwerken van beeld- en klankdata, evenals cijferinformatie, omvat dat tevens het versnellen van de besturingssystemen zelf (in casu de gebruikersinterfaces).

GC Research wijst op de introductie van Apple’s Macos X ‘Snow Leopard’ en MS’ Windows 7 later dit jaar als het potentiêle doorbraakmoment. Vandaag heeft Nvidia al zijn Cuda C compiler om de GPU in toepassingen te integreren, maar op termijn ziet GC Research successen voor AMD en Intel. Het eerste bedrijf heeft eertijds GPU-producent ATI overgenomen, terwijl Intel werkt aan zijn Larrabee high-end grafisch engine.

In de voorbije jaren is het gebruik van GPU’s voor niet-grafische verwerkingsdoeleinden al sterk toegenomen in de techisch/wetenschappelijke en financiële werelden. Voordien was het al mogelijk om bijvoorbeeld het grafische/signaalverwerkingsdeel in de PowerPC G5 chip (het Velocity Engine) voor non-grafische taken aan te wenden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content