Gratis NASA-patenten voor start-ups

NASA © Reuters

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA maakt meer dan 1200 patenten kosteloos beschikbaar voor start-ups.

De bedoeling van het ‘NASA Startup’-project is het stimuleren van innovatie en hightech-ondernemerschap. De start-ups moeten wel serieus proberen de patenten die ze willen gebruiken economisch productief te maken. De eerste drie jaar hoeven ze sowieso geen licentiekosten te betalen. Daarna wordt, indien de verdiensten van het bedrijf dat toelaten, een marktconforme licentieafdracht aan NASA verwacht. Verder is het ook zo dat de licenties in principe niet exclusief zijn, al valt daarover met Nasa wel te onderhandelen.

De licenties zijn door NASA gecategoriseerd in 15 rubrieken, waaronder ‘Multi-inzetbare humanoïde robots’, ‘hand-laserapparaten’ en ‘inklapbare vliegtuigen’. De repository van NASA Startup bevat behalve de patent-lijst ook overzichten van de mogelijke voordelen van de beschreven technieken en tal van fact-sheets.

Dementie-patienten

Eerder al licentieerde Nasa diverse patenten op commerciële basis. Dat betrof onder meer licenties op het gebied van nanotechnologie. Ook werden licenties soms verkocht, aan onder meer het bedrijf DynaDX, dat ze gebruikt voor de vervaardiging van medische apparatuur voor diagnose en behandelingondersteunend onderzoek aan dementie-patiënten.

Bron: Automatiseringgids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content