Gratis Windows 10 betaalt zich terug: een record

© Reuters

Windows 10 is het snelst omarmde desktopbesturingssysteem tot nog toe.

Binnen een maand heeft Windows 10 een penetratie bereikt van 5 procent op de pc-markt. Daarmee benadert het besturingssysteem al het marktaandeel van Mac OS X (totaal) dat ongeveer 7,5 procent bedraagt. Zelfs Windows 7, het populairste besturingssysteem van dit moment, had verschillende maanden nodig om deze gebruikscijfers te behalen.

Het record is duidelijk het gevolg van de marketinginspanning die Microsoft heeft verricht om Windows-gebruikers snel over te laten stappen. De belangrijkste daarvan is de gratis licentie wanneer de overstap vanaf Windows 7 of 8 binnen een jaar plaatsvindt. Maar ook de app die Windows 7- en 8-gebruikers er op attendeert dat een upgrade beschikbaar is, draagt bij aan de succesvolle start.

Bedrijfsleven toont ook interesse

Volgens Microsoft zelf blijft ook het bedrijfsleven niet achter. Inmiddels zijn 1,5 miljoen licenties van Windows 10 Enterprise uitgegeven. Hoeveel daarvan al daadwerkelijk op productiemachines draaien is maar de vraag. Veel bedrijven zullen eerst willen weten wat de overschakeling voor gevolgen heeft. Een snelle installatie op een paar testmachines ligt dan voor de hand.

Het valt te betwijfelen of de ingezette trend lang stand houdt. Naast enthousiasme over het nieuwe besturingssysteem, klinkt toch ook veel kritiek. Verhalen over problemen met een upgrade, toch meldingen van een verminderde stabiliteit, maar vooral het gevolg van de nieuwe licentievoorwaarden op de privacybescherming zullen veel mensen doen besluiten toch nog even de kat uit de boom te kijken.

Twee maal een groeispurt

Het ligt voor de hand dat na een aanvankelijk sprong in marktaandeel er snel een afvlakking komt, die wordt gevolgd door een nieuwe piek in de zomer van 2016 wanneer de periode van gratis overstappen voor gebruikers van Windows 7- en 8-gebruikers afloopt.

Bron: Automatiseringgids/WK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content