‘Gratis YouTube gaat eind dit jaar op de schop’

YouTube © REUTERS
Wim Kopinga Freelance journalist

De succesformule van YouTube is wellicht dat het gratis is, maar aan het eind van dit jaar zou dat wel eens voorbij kunnen zijn.

Het huidige advertentiemodel levert te weinig op voor Google en de rechthebbenden van de video’s. Er wordt al langer gekeken naar een model waaruit meer inkomsten gegenereerd kunnen worden, maar tot nu toe werd de beslissing om de dienst betaald te maken uiteindelijk niet genomen.

Eind jaar zouden Music Key, een dienst die sinds november in beta is, en een andere naamloze dienst hun opwachting maken. Door de introductie van deze diensten zal YouTube nog deels gratis (met advertenties) zijn, maar voor de rest een betalende dienst worden.

Music Key is een dienst waarop alle muziekvideo’s op YouTube te bekijken zijn zonder advertenties. Ook zou er de mogelijkheid zijn om liedjes te downloaden, waardoor het ook offline te gebruiken is. Daarnaast zou nog een streamingdienst volgen. Die is niet gericht op video’s, maar lijkt verder op Music Key. Artiesten en uitgevers kunnen ervoor kiezen om hun video’s exclusief achter de paywall aanbieden.

Tenslotte zal ook de gratis variant blijven bestaan, waarbij reclames te zien zijn. Maar of deze vertrouwde versie van YouTube zal blijven bestaan en of hij hetzelfde blijft is nog niet duidelijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content