Green IT in Belgïe kan beter

Hoewel ook in ons land heel wat bedrijven de groene kaart trekken en ‘Green IT’ maatregelen nemen, blijkt het thema toch geen deel uit te maken van de grote, overkoepelende strategie. Dat blijkt uit een enquête van Adjugo bij de Belgische it-bedrijven.

Hoewel ook in ons land heel wat bedrijven de groene kaart trekken en ‘Green IT’ maatregelen nemen, blijkt het thema toch geen deel uit te maken van de grote, overkoepelende strategie. Dat blijkt uit een enquête van Adjugo bij de Belgische it-bedrijven.

Corné de Graaf, senior manager bij het it-governancebedrijf Adjugo, zegt dat de algemene ‘awareness’ rond Green IT er ook in België wel is maar dan alleen op operationeel niveau. Een cio heeft misschien wel wat policies uitgeschreven rond thuiswerken, de it-boys doen hier en daar al wat aan virtualisatie, en de aankoopdienst opteert voortaan voor energievriendelijkere toestellen, maar in het merendeel van de gevallen blijft het daar bij. “De meeste respondenten erkennen wel dat groene it belangrijker geworden is, en zien ook de mogelijke voordelen ervan in. Maar bijna geen enkel bedrijf heeft een echt globale visie op Green IT”, merkt Corné de Graaf op. Wanneer bedrijven gevraagd worden om hun groene initiatieven te verduidelijken, blijken zowel de afgelopen als de geplande, toekomstige initiatieven zich op operationeel niveau te bevinden. “Dat lijkt mij dus eerder ‘ad-hoc’ besparen op C02-uitstoot”, zegt de Graaf die merkt dat de interesse in Green IT toch groter lijkt in andere Europese landen. Groene it bestaat in België dus wel, maar van een groene strategie die in lijn ligt met de zakelijke strategie is geen sprake. Sterker nog: 27 procent van de respondenten zegt zelfs dat ze geen zicht hebben op de huidige CO2-emissies van hun bedrijf.

De enquête werd uitgestuurd naar 1.000 it-bedrijven. Daarvan hebben er welgeteld 70 de survey ook ingevuld. Misschien illustreert dat nog het best hoe Belgische it-bedrijven denken over het groene thema? Toch ziet de Graaf een aantal geruststellende of hoopgevende elementen in de enqûete: “We merkten dat de grote banken, telco’s en een aantal vooraanstaande software- en hardwareleveranciers wel de moeite namen om de enquête in te vullen. Bovendien werd de survey vaak ingevuld door de cio of ceo zélf: dat zegt mij dat het thema – ondanks de nog vrij beperkte inspanningen – wel al doorgedrongen is tot het hoogste niveau in de bedrijven. En gezien kostenbesparing nu als de grootste driver beschouwd wordt om groene maatregelen te nemen, en de energiekosten van it-bedrijven exponentieel dreigen toe nemen, is er zeker nog hoop dat de Belgische bedrijven binnenkort een inhaalbeweging zullen doen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content