Grijpt Amazon naast .amazon?

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Vertegenwoordigers van verschillende nationale overheden willen niet dat de Amerikaanse retailgigant Amazon de internetextensie .amazon krijgt toegewezen.

Vertegenwoordigers van verschillende nationale overheden willen niet dat de Amerikaanse retailgigant Amazon de internetextensie .amazon krijgt toegewezen.

Op een meeting in Zuid-Afrika heeft de GAC, het ‘Governmental Advisory Committee’ of de ‘vertegenwoordiger van de overheden’ binnen de wereldwijde domeinbeheerder Icann, aan diezelfde organisatie gevraagd om een verzoek van de Amerikaanse internetgigant Amazon af te wijzen.

Er komt te veel tegenkanting van landen uit Latijns-Amerika die rond de Amazonerivier liggen. Die landen opperen dat het oneerlijk zou zijn als een commercieel bedrijf met .amazon gaat lopen. Icann lijkt gehoor te willen geven aan de verzuchtingen, al was het maar om tegemoet te komen aan de kritiek dat de VS te machtig wordt op het internet.

Eén en ander maakt dat Amazon de extensie .amazon wellicht op zijn buik mag schrijven. Overigens heeft het bedrijf uit Seattle aanvragen ingediend voor bijna 80 internetextensies, waaronder .kindle, .shop, .music, .read, .drive, .play en .blog.

Een tijdje geleden ging Amazon al in de clinch met concurrent Barnes & Noble over de gTLD’s .book en .read, en en ook Icann worstelt nog met de vraag of bedrijven zoals Google en Amazon algemene internetextensies zoals .blog, .cloud, .beauty en .music wel voor zichzelf kunnen houden.

Voorlopig lijkt het er op dat Amazon (en ook Google) heel wat weerwerk mogen verwachten in de komende weken en maanden, en dat ze in vele gevallen in het zand zullen moeten bijten.

Patagonia

Overigens kreeg een Amerikaanse fabrikant van outdoor-kledij eerder op de week een gelijkaardige teleurstelling te verwerken. Patagonia hoopte op de suffix .patagonia, maar zag dat verzoek afgewezen na klachten van Argentinië en Chili, die niet willen dat de naam van een Zuid-Amerikaanse regio commercieel geëxploiteerd wordt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content