Groeiend besef rond informatierisico’s

© Getty Images/iStockphoto
Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Documentspecialist Iron Mountain ziet in zijn tweede jaarlijkse ‘Information Risk Index’ een groeiend besef rond informatierisico’s, maar nog onvoldoende actie.

Met een gemiddelde index-score van 56,8 procent scoren de deelnemers aan de jaarlijkse studie van Iron Mountain beter dan vorig jaar, wanneer het indexcijfer amper 40,6 procent haalde. Maar een meer diepgaande bevraging leert dat minder dan 45 procent ook echt stappen ondernemen, en meer dan een derde van hen volgen die strategie niet op. Ook wordt wat met twee maten en twee gewichten gerekend, want 60 procent van de respondenten stellen geen zaken te willen doen met een bedrijf waar zich een datalek heeft voorgedaan, terwijl 40 procent meent dat een datalek er wel wat bijhoort….

Het probleem is dat informatie managers vaak moeilijk gehoor krijgen bij de bedrijfsleiding, aldus Jeroen Strik, directeur van Iron Mountain Benelux, terwijl de informatie nochtans van grote waarde voor een bedrijf kan zijn. Zet het op de agenda van de bedrijfsleiding (tot de raad vann bestuur), krijg een greep op de data die je al hebt en leef de regels na inzake het beheer (en de vernietiging van docuenten). Ook moet er meer werk worden gemaakt van sensibilisering van de werknemers, over hoe veilig omgaan met documenten en bedrijfsinformatie, “tot het deel uitmaakt van de cultuur van het bedrijf.” In Nederland wordt dat gestimuleerd omdat de toezichthoudende instanties actief zijn geweest.

De groei in de hoeveelheid data maakt het evenmin makkelijk voor bedrijven om hun informatiebeheer onder controle te houden in combinatie met een druk op de budgetten. Vandaag maken minder complexe informatiebeheer-projecten, die meer pragmatisch van aard zijn, dan ook meer kans in bedrijven. Anderzijds blijven heel wat bedrijven nog verstoken van het minste informatiebeleid, met vaak geen kennis van welke data in het bedrijf aanwezig zijn, waar die data zich bevinden, wie er toegang toe heeft en welk gebruik er van wordt gemaakt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content