Groen ethernet sust netwerk in slaap

Het gemiddelde netwerkapparaat gebruikt tijdens rust ongeveer evenveel stroom als tijdens drukte. De IEEE-werkgroep voor ethernetstandaarden wil daar wat aan doen.

Het gemiddelde netwerkapparaat gebruikt tijdens rust ongeveer evenveel stroom als tijdens drukte. De IEEE-werkgroep voor ethernetstandaarden wil daar wat aan doen.

Standaardenorganisatie IEEE werkt aan een ethernetstandaard die minder stroom verbruikt. David Law, voorzitter van de ethernetwerkgroep van de IEEE en consultant bij 3Com: “Ethernetverbindingen hebben vaak een groot deel van hun tijd niets te doen. Desondanks verbruikt het gemiddelde netwerkapparaat tijdens rust ongeveer evenveel stroom als tijdens drukte. Daar willen we verandering in brengen met IEEE P802.3 az. Dat is een energie-efficiënte ethernetstandaard die op twee manieren energie bespaart: in de eerste plaats door in de slaapmodus te gaan als hij niks te doen heeft, en in de tweede plaats door dat mee te delen aan de netwerkapparaten waarmee hij in verbinding staat.”

Dat gedrag kan tijdens rustige periodes (zoals bijvoorbeeld ’s nachts) een hele keten van netwerkapparaten in slaap sussen. Law: “Stel dat een switch weet dat alle acht netwerkapparaten waarmee hij in verbinding staat, in slaap zijn gevallen. Dat weet hij dat hij zelf ook een tukje kan gaan doen, nadat hij eerst de server heeft verteld dat hij dat van plan is.”

Law vindt het moeilijk om te becijferen hoe groot de energiebesparing gaat zijn die bedrijven in de toekomst met deze ethernetstandaard kunnen besparen. Het gaat volgens de ethernetexpert in ieder geval om een ‘significante’ afname van het stroomverbruik.

“Naar schatting kan een 1000BASE-T NIC-kaart bijvoorbeeld 90 procent energie besparen door in slaapmodus te gaan. Wanneer die kaart ervoor zorgt dat ook andere delen van het netwerk in die modus terecht komen, wordt de besparing nog groter. De uiteindelijke energiebesparing is dus afhankelijk van welk deel van het netwerk in slaapmodus geplaatst kan worden. Ook hangt het af van de verhouding tussen de tijd dat het systeem actief is, en inactief.”

Begin 2010 zou de standaard officieel moeten zijn.

In samenwerking met Computable

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content