Groen licht voor aankoop ‘early warning system’ tegen cyberaanvallen

© Belga Image

De federale ministerraad heeft vrijdag formeel ingestemd met de aankoop van een ‘early warning system’ voor cyberaanvallen tegen belangrijke sectoren zoals transport, energie, telecom en financiën.

De maatregel werd al aangekondigd op de ‘superministerraad’ rond veiligheid van vorige maand.

“Gezien het toenemende risico van cyberterrorisme moeten vitale sectoren snel op de hoogte zijn van aanvallen. Zo kunnen ze correct reageren tegen inbraken, gegevensdiefstal of de vernietiging van hun systemen”, verduidelijkt premier Charles Michel. “Dankzij dit systeem zullen de ondernemingen het cyberveiligheidsniveau van hun IT-installaties kunnen verhogen.” De aankoop zal gebeuren door CERT.be en het Computer Emergency Respons Team van het Centrum voor Cybersecurity België.

Het gaat om een geautomatiseerd platform voor de uitwisseling van informatie over incidenten en dreigingen tegen kritische infrastructuur en sectoren zoals transport, energie, telecommunicatie, financiën, watervoorziening, internetproviders, gezondheid en de overheden. “Het Cyber Security Early Warning System zal pro-actief informatie met hen delen zodat ze zich kunnen wapenen tegen bijvoorbeeld hackings of gegevendiefstal”, besluit minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open Vld).

Partner Content