Groen licht voor megadatabank fiscus

De privacycommissie geeft na vijf jaar groen licht om een …

De privacycommissie geeft minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) na vijf jaar groen licht om een megadatabank op te richten voor alle belastingcontroleurs. Dat vernam De Tijd van

de woordvoerder van Vanackere.

De fiscus zal in die megadatabank alle informatie steken van zijn eigen afdelingen – van de gegevens van de douane tot aangiftes van successierechten – naast informatie van externe overheidsdiensten. Dankzij die grote computerdatabank zal elke belastingcontroleur via dataminingtechnieken zeer snel grondige en gerichte screenings van alle belastingplichtige Belgen en bedrijven in ons land kunnen uitvoeren.

Al in 2007 had toenmalig minister van Financiën Didier Reynders (MR) een wettekst klaar om de fiscus zijn langverwachte megadatabank te geven. Maar de privacycommissie maakte toen brandhout van de geplande wetswijziging. “De privacycommissie heeft ons wetsontwerp nu goedgekeurd, waardoor het eerstdaags op de ministerraad komt”, zegt Rik Otten, de woordvoerder van Vanackere.

Het wetsontwerp bepaalt dat belastingcontroleurs de megadatabank zullen gebruiken voor ‘al hun wettelijke opdrachten’. Een dienst bij Financiën zal wel eerst toelating geven voor de gegevensstromen. De gegevens zullen gecodeerd in de databank staan, maar bij vermoedens van onregelmatigheden mag de controleur ze decoderen. Om misbruik tegen te gaan wordt elke inzage geregistreerd.

Bron: De Tijd/Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content