Groen licht voor ‘Vlaamse Smals’

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

De Vlaamse Regering heeft het ontwerpbesluit voor de oprichting van de Vlaamse vereniging voor ICT-personeel goedgekeurd. ‘Vlaanderen Connect’ zal de vereniging heten.

Vlaanderen Connect: zo zal de vzw ‘Vlaamse vereniging voor ICT-personeel’ heten. De Vlaamse Regering keurde pas het uitvoeringsbesluit goed voor de oprichting en operationalisering van de vereniging die weleens het Vlaamse equivalent van Smals genoemd wordt. Vorige maand gaf viceminister-president Geert Bourgeois die het voorstel indiende nog aan dat de oprichting nog voor de verkiezingen van 25 mei rond ging zijn.

Vlaanderen Connect wordt een extern verzelfstandigd agentschap, waarbij het de bedoeling is dat de vereniging het ict-beleid voor de Vlaamse overheid uittekent op strategisch vlak. De Vlaamse Regering geeft met de goedkeuring groen licht aan ambtenaren van bestaande departementen en interne agentschappen om mee aan de wieg te staan van de oprichting van Vlaanderen Connect. Later zullen ook andere entiteiten kunnen aansluiten en in een latere fase ook de lokale besturen.

Project al in 2011 opgestart

Het initiële voorontwerp van decreet werd trouwens al in 2011 goedgekeurd waarna het decreet op 27 juni 2012 al goedgekeurd werd door de Vlaamse Regering. Maar nu kan de vzw dus definitief van start gaan, naar het model van Smals en Fedict Select. De bedoeling is met andere woorden dat de Vlaamse overheid via deze vzw-constructie makkelijker ict-personeel kan aanwerven en behouden, en hen detacheren naar entiteiten van de Vlaamse overheid. Zo’n apart aanwervingsvehikel is voor de overheid nodig, omdat via traditionele ambtenaarsbarema’s het moeilijker is om marktconforme voorwaarden aan ict-personeel aan te bieden.

Vlaanderen Connect zal deel uitmaken van het Agentschap voor Facilitair Management (AFM) en heeft de duidelijke ambitie om ook strategische ict-ondersteuning te bieden en op die manier een brugfunctie tussen de verschillende Vlaamse entiteiten te zijn. Raamcontracten met externe leveranciers zal Vlaanderen Connect echter niét afsluiten. Ook de ontwikkeling van software of het uitbaten van datacenters blijft weggelegd voor privé ict-bedrijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content