Groen licht voor .vlaanderen

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

DNS Belgium krijgt groen licht voor de uitrol van de internetextensie .vlaanderen.

DNS Belgium krijgt groen licht voor de uitrol van de internetextensie .vlaanderen.

De Belgische domeinbeheerder DNS Belgium heeft het resultaat van zijn zogeheten ‘Initial Evaluation’ ontvangen van Icann, de internationale autoriteit op het gebied van domeinnaambeheer. Het binnenhalen van deze Initial Evaluation is een eerste belangrijkste stap in het creëren van de nieuwe extensie.

In maart 2012 kreeg DNS Belgium de concessie toegewezen van de Vlaamse overheid voor de exploitatie van .vlaanderen. Dat betekent dat de organisatie gedurende tien jaar mag instaan voor het beheer van de nieuwe gTLD. Als concessiehouder diende DNS Belgium in 2012 een aanvraagdossier in bij Icann. Vrijdag werd die applicatie goedgekeurd.

“We hebben heel wat technische en financiële evaluaties moeten doorstaan, en zijn dan ook tevreden dat ons dossier is goedgekeurd”, zegt algemeen directeur van DNS.be Philip Du Bois, in een reactie.

DNS Belgium beheert intussen ruim 1,4 miljoen .be-domeinnamen, en krijgt naast de extensie .vlaanderen ook .brussels onder zijn hoede. De officiële goedkeuring voor de .brussels-extensie volgt vermoedelijk eind deze week of begin volgende week.

Een ‘initial evaluation’ is slechts een eerste stap in de uitrol van een nieuwe internetextensie. In een volgend fase moet er ook een contract met Icann worden onderhandeld en ondertekend, een zogeheten ‘registry agreement’. Du Bois gaat er van uit dat een dergelijk contract pas eind dit jaar kan worden getekend, afhankelijk van de snelheid waarmee Icann zijn dossiers afwerkt.

Volgens DNS.be zouden de nieuwe internetextensies .vlaanderen en .brussels rond september 2014 op de markt kunnen komen, en theoretisch gesproken is dat niet onmogelijk, maar die datum lijkt toch wat optimistisch. Het new gTLD-verhaal heeft de voorbije jaren immers al onnoemelijk veel vertraging opgelopen.

Icann heeft wel laten verstaan dat het vanaf september 20 dossiers per week wil afhandelen, met andere woorden zouden er vanaf september 20 suffixen per week aan de internetroots worden toegevoegd (in totaal wachten er minimaal een 1000-tal dossiers, waarbij .vlaanderen en .brussels ietwat ongelukkig helemaal achteraan in de rangorde komen). De vraag is in hoeverre dat gaat lukken.

En als er in het beste geval van start kan gegaan worden met .vlaanderen in het najaar van 2014, dan moeten er onder meer nog technische tests plaatsvinden en moet er nog een sunrise-periode worden ingelast (een periode tijdens dewelke overheden en merkhouders een domeinnaam kunnen claimen, om misbruik tegen te gaan).

Met andere woorden lijkt het er op dat de grote massa pas ten vroegste tegen 2015 voor een .vlaanderen-extensie zal kunnen gaan. Eens gelanceerd, zal .vlaanderen een volledig open suffix zijn: iedereen kan in principe dus een domeinnaam eindigend op .vlaanderen registreren.

Een prijs is er nog niet, al circuleert het bedrag van 25 euro per jaar, een som die afhankelijk van de volumes allicht nog kan dalen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content