Groenen willen downloadtaks in internetabonnement

Senatoren Freya Piryns van Groen! en Benoît Hellings van Ecolo hebben een wetsvoorstel ingediend dat een “globale vergunning” in het leven roept voor het downloaden via het internet.

Senatoren Freya Piryns van Groen! en Benoît Hellings van Ecolo hebben een wetsvoorstel ingediend dat een “globale vergunning” in het leven roept voor het downloaden via het internet.

Het gaat om een bijdrage van enkele euro in het maandelijks abonnementsgeld voor snel internet. Hoeveel de bijdrage zal bedragen, moet worden vastgelegd door de auteursrechtenverenigingen en de internetproviders.

Op het moment dat de bijdrage wordt ingevoerd, zullen ook de abonnementsprijzen worden geblokkeerd, om te voorkomen dat de kostprijs op de gebruiker wordt verhaald.

Groen! en Ecolo mikken ook op de creatie van een Internetobservatorium, een onafhankelijke administratie die het downloaden in België in kaart moet brengen. Aan de hand van objectieve criteria moet zo het geld dat via de downloadbijdrage wordt gegenereerd, worden verdeeld.

Het voorstel doet meteen denken aan de door de ministerraad goedgekeurde uitbreiding van de Auvibel-taks, ook wel gekend als[‘usb-taks’]. Vanaf 1 februari moeten bedrijven en consumenten daardoor een extra kopieertaks betalen voor usb-sticks, settopboxen, mp3-spelers, externe harde schijven en geheugenkaartjes. De taks kon de afgelopen weken op [flink protest rekenen van zowel consumenten als ondernemers].

Enkele dagen geleden trad minister van Economie Vincent Van Quickenborne hierover nog in discussie met enkele betrokken partijen, ondernemers en bloggers. Hij beloofde toen dat de nieuwe regeling in de komende maanden opnieuw geëvalueerd zal worden. Ook in Frankrijk is het debat over ‘kopieertaksen’ overigens erg actueel. Onze zuiderburen denken daar zelfs aan [een soort ‘Google-taks’].

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content