Groepszaak tegen Facebook om gezichtsherkenning

© Reuters

Een rechter in de Verenigde Staten heeft bepaald dat een groep gebruikers een collectieve rechtszaak mogen aanspannen tegen Facebook voor het inzetten van gezichtsherkenningssoftware.

Volgens de gebruikers, die de zaak op 6 april hebben aangespannen, wordt de software onrechtmatig gebruikt zonder dat ze daarvoor toestemming hebben gegeven.

Gezichtsherkenning wordt ingezet bij het zogeheten taggen van mensen in foto’s. Facebook kan door de software suggesties doen voor mensen die op de foto staan. Dit is sinds 2012 in Europa verboden en volgens de Amerikanen die de zaak hebben aangespannen, overtreedt Facebook ook in de VS de regels.

Facebook zit momenteel middenin een schandaal doordat het bedrijf Cambridge Analytica via het sociale medium gegevens van 87 miljoen gebruikers heeft verkregen. Die gegevens zijn onder meer gebruikt voor politieke berichten rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. De CEO van Facebook Mark Zuckerberg werd vorige week twee dagen gehoord door het Huis van Afgevaardigden over de zaak. (ANP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content