Grondlegger internet is zelf ‘doodsbang’ voor Internet of Things

Vint Cerf © Reuters

Angst voor softwarefouten is wat Vinton Cerf – een van de grondleggers van Internet en een belangrijke zieltjeswinner voor Google – soms wakker houdt ‘s nachts.

Vint Cerf weet heel goed te vertellen waar voordelen zijn van de nieuwste ontwikkelingen van zijn creatie. Maar hij weet als geen ander wat er zich onder de motorkap afspeelt. En hij is ook niet beroerd daar over te vertellen. Op een conferentie in Heidelberg zei hij onomwonden “soms doodsbang te worden van het [Interne of Things, red]. Het is een combinatie van apparaten en software, en ik raak altijd nerveus van software. Software has bugs”, tekendeComputerworld op.

Voor geen goud in een massagestoel

Met zoveel technische snufjes zijn er ook heel wat potentiële nadelen, waaronder veiligheid. Wanneer steeds meer snufjes aangestuurd worden door software zijn we afhankelijk van de kwaliteiten van de programmeur om foutloze code te schrijven. Cerf vertrouwde zijn gehoor toe ook nooit op een van de massagestoelen te gaan zitten waar er nogal wat van staan op Googles hoofdkantoor. “Ik weet dat ze draaien op software. Ik ben als de dood dat ik er in klem kom te zitten.”

Naast de fysieke schade maakt hij zich in toenemende mate zorgen om de juridisch kanten. “Wie is er aansprakelijk wanneer het niet werkt zoals bedoeld en het probleem zit in de software?”, vraagt hij zich af. Verder vindt hij het een zorgwekkende gedachte dat al die informatie die met het IoT beschikbaar komt, in verkeerde handen valt.

Verschil tusen goed en kwaad

Hij vindt bijvoorbeeld de Nest thermostaat een geweldig ding omdat het hem meer inzicht geeft in zijn gebruik van schaarse bronnen en hoe goed hij het heeft gedaan bij zijn pogingen kosten te besparen. Maar gegevens van de Nest thermostaat zijn ook heel bruikbaar voor een klassieke inbreker. Hoeveel mensen wonen er in het huis en wanneer zijn ze doorgaans weg, zijn vragen die makkelijk te beantwoorden zijn.

Met goede authenticatie moet kunnen worden voorkomen dat die gegevens in verkeerde handen vallen. Tegelijk moet de eigenaar controle hebben over wie wel en niet toegang heeft tot die data, in het bijzonder met het oog op beveiligingsaspecten. Wanneer er brand is kan het voor de brandweer erg nuttig zijn af te kunnen leiden, hoeveel mensen er in het huis wonen en in welke ruimte ze zijn. Maar het verschil tussen goed- en kwaadaardig gebruik is niet altijd even makkelijk te maken.

Cerf pleit er voor dit soort aspecten een hoge prioriteit te geven bij de ontwikkeling van standaarden voor het Internet of Things.

Bron: Automatiseringgids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content