Grondwettelijk Hof annuleert Waalse gsm-mastentaks opnieuw

. © .

Voor de tweede keer heeft het Grondwettelijk Hof de Waalse bepalingen over de taks op gsm-masten vernietigd. Deze keer ging het over de begroting van 2015. In tegenstelling tot vorig jaar, in het arrest over de begroting van 2014, vindt het Hof dat de gsm-operatoren de taks niet moeten betalen.

Het Waals Gewest voerde eind 2013 in het kader van de begroting 2014 een taks van 8.000 euro per mast in. Op lokaal niveau bestonden die taksen daarvoor ook al, maar de operatoren weigerden ze te betalen. Proximus, Orange (toen nog Mobistar) en Base trokken toen naar het Grondwettelijk Hof om de maatregel te laten terugdraaien. De federale overheid voegde zich bij die procedure omdat ze de bevoegdheid van het gewest betwistte.

Het Grondwettelijk Hof oordeelde vorige zomer dat het Waalse gewest zijn boekje te buiten was gegaan door de gemeentelijke fiscale autonomie te beperken en vernietigde de bepalingen uit het begrotingsdecreet, maar handhaafde “omwille van de financiële en juridische moeilijkheden” wel de gevolgen van de bepalingen.

Nog voor die eerste beslissing van het Hof had het Gewest de mastentaks opnieuw ingeschreven in de begroting 2015, met een geschatte opbrengst van 22 miljoen euro. Opnieuw vochten operatoren en federale overheid de bepalingen aan en opnieuw kregen ze dus gelijk van het Grondwettelijk Hof. En deze keer worden de gevolgen van de bepalingen niet gehandhaafd, waardoor de operatoren dus ook niet moeten betalen.

Het arrest gaat enkel over de Waalse taks. De operatoren strijden ook nog tegen een gelijkaardige belasting van het Brusselse gewest, die de operatoren minstens 10 miljoen euro zou kosten. #(Belga/KVdS]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content