Grootste dark web-marktplaats ter wereld opgerold

De Duitse autoriteiten hebben een einde gemaakt aan de grootste marktplaats op het dark web, het verborgen deel van het internet. Het forum DarkMarket had bijna een half miljoen gebruikers en ruim 2.400 verkopers, die handelden in drugs, vals geld, gestolen creditcardgegevens, anonieme simkaarten en schadelijke software.

In totaal zou er meer dan 140 miljoen euro zijn uitgegeven op het platform, in virtuele munten als bitcoin en monero. De vermoedelijke eigenaar van DarkMarket, een 34-jarige Australiër, is opgepakt in de buurt van de Duits-Deense grens. Meer dan twintig servers in Oekraïne en Moldavië zijn in beslag genomen. De Duitse justitie wil de gegevens op die servers gebruiken om beheerders, kopers en verkopers op te sporen.

Cyberbunker

Rechercheurs waren de marktplaats op het spoor gekomen bij het onderzoek naar een zogenoemde cyberbunker. In een ondergrondse oude bunker van de NAVO in Duitsland werden meer dan 400 servers aangetroffen, die werden gebruikt voor communicatie via het dark web. Het complex werd gerund door een zestigjarige Nederlander, die in Duitsland daar voor terechtstaat. DarkMarket zou al een tijdje op deze servers hebben gedraaid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content