“Grootste NSA-onthullingen moeten nog komen”

© Reuters

Enkele van de grootste onthullingen rond de afluisterpraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA moeten nog komen, beweert voormalig Guardian-journalist Glenn Greenwald.

Enkele van de grootste onthullingen rond de afluisterpraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA moeten nog komen, waarschuwt de voormalige Guardian-journalist Glenn Greenwald, die de NSA-affaire onthulde, in een interview met de Arabische nieuwszender Al Jazeera.

Glenn Greenwald, die de eerdere onthullingen van Edward Snowden al publiceerde in The Guardian en die met ‘De Afluisterstaat’ ook net een boek heeft uitbracht over de zaak-NSA, zegt in het interview dat er op basis van de geheime documenten die Snowden in handen heeft “nog veel meer verhalen aan zitten te komen”.

Complex

“Een aantal van de grootste verhalen moet nog verteld worden”, meent hij zelfs. “Een belangrijk thema is nog niet gepubliceerd omdat dat erg complex is, maar ik denk dat het mee zal spelen in de manier waarop dit hele verhaal herinnerd zal worden in de komende jaren. Het biedt een antwoord op enkele van de centrale vragen over hoe de afluisterpraktijken uitgevoerd worden.” Meer details geeft Greenwald niet.

“Van alle mensen die ik ken, is Snowden wellicht het gelukkigst”

De ex-journalist van The Guardian heeft het ook uitvoerig over de toestand van Edward Snowden, die tijdelijk asiel kreeg in Rusland. Greenwald heeft nog regelmatig contact met de klokkenluider, die het volgens hem erg goed stelt. “Van alle mensen die ik ken, is hij degene die het meeste vrede heeft met zichzelf en die waarschijnlijk het gelukkigste is”, zegt hij. “Hij vertelde me onlangs dat hij elke avond kan gaan slapen in de wetenschap dat hij actie ondernomen heeft om zijn principes te verdedigen.”

Greenwald benadrukt ten slotte ook nog dat, ondanks beschuldigingen van de Amerikaanse overheid, “nog niemand gewond is geraakt als gevolg van de onthullingen.” (IPS/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content