Grootste phishingproces in België van start: ‘Dit is een doorbraak’
In Mechelen is het grootste proces ooit in ons land gestart over phishing; oplichting via bedrieglijke mails op internet. De bende, vooral Nigerianen, heeft ruim 1.000 slachtoffers opgelicht voor in totaal 7.190.418,61 euro.
De slachtoffers hebben hun geld teruggekregen van hun bank. En nu zijn het de banken, ING, KBC, BNP Paribas en Belfius, die hun geld terugeisen van de oplichters.
VTM-journalist Faroek Özgünes legt uit hoe de oplichters te werk gingen. “Ze stuurden professionele mails met het logo van verschillende banken naar de slachtoffers. Die mensen werden gevraagd contact op te nemen met hen.” Mensen die dit dan ook deden, gaven vaak hun gegevens vrij en schreven zo onwetend geld over.
Vlekkeloos Nederlands
De bende werkte op een zeer professionele en overtuigende manier net omdat ze vlekkeloos Nederlands spraken, zowel in hun e-mails als in hun telefoongesprekken. De klanten hadden daardoor geen argwaan, aldus nog Özgünes.
De onderzoekers vermoedden om die reden dat de uitvoerders in Nederland zouden verblijven. Na samenwerking met de Nederlandse justitie kon een bende in de kaart worden gebracht die opereerde vanuit vier centrale plaatsen in Nederland: Hoofddorp, Amsterdam Zuid-Oost, Rotterdam en Hilversum.
Özgünes laat wel weten dat deze rechtszaak een doorbraak is. Deze bende was namelijk verantwoordelijk voor 85% van de phishinggevallen in België. “Er zijn verschillende phishingprocessen geweest, maar het verschil is dat men nu niet alleen de kleine garnalen heeft maar ook de kopstukken.”
9 jaar cel voor hoofdbeklaagde
De hoofdbeklaagde – tegen wie 9 jaar cel gevorderd werd – is een 26-jarige Nigeriaan die in 2013 in Nederland werd uitgewezen. Vanuit Nigeria bleef hij zijn bende aansturen door ervoor te zorgen dat de e-mails werden verstuurd, dat de telefonische navolging gebeurde en dat er voldoende ‘money mules’ klaarstonden om het geld zo snel mogelijk af te halen, over te schrijven of wit te wassen door middel van dure aankopen, zo getuigde een van de beklaagden.
Deze ‘money mules’ werden hiervoor laag vergoed, zij moesten enkel hun bankrekeningnummer ter beschikking stellen en de gelden transfereren. Bij de bellers lag een grotere verantwoordelijkheid. Zij moesten vooral het vertrouwen winnen van de slachtoffers en hen overtuigen bankgegevens met hen te delen. De ‘vishers’ kregen 10 procent van het buitgemaakte bedrag.
Bij een inval op verschillende adressen in Nederland, op 30 januari 2014, werd de activiteit van de bende stilgelegd. Er waren genoeg links tussen de vier verschillende cellen om te kunnen spreken over één grote organisatie. Verschillende medewerkers kunnen gelinkt worden aan meerdere cellen.
Plannen voor uitbreiding
Uit onderzoek van de telefoons en het WhatsApp-verkeer tussen de beklaagden, bleek dat zij plannen hadden om hun zwendel uit te breiden naar Franstalig gebied, er werd immers gezocht naar een Franstalige beller/visher. Ook de markt van Duitstalige landen werd onderzocht, en in Ierland werden enkele klanten van de Ulster-bank benaderd.
Tegen zeven spilfiguren werd 4 of 5 jaar gevorderd en ook de anderen kijken tegen celstraffen aan, al dan niet met uitstel.
De grootbanken ING, BNP Paribas Fortis, Belfius en KBC stelden zich burgerlijke partij. Hun vordering wordt behandeld tijdens de voortzetting van de zaak in het najaar. Daarna komt de verdediging aan het woord. Het vonnis wordt niet voor eind november verwacht.
(Belga/VTM Nieuws)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier