Grote KMO’s printen meer

© iStock

De meeste kleine- en middelgrote bedrijven hebben te veel printers. Bovendien neemt de papierberg per persoon toe in grotere bedrijven.

Bij bedrijven van 5 tot 9 werknemers staan gemiddeld 5,2 printers. Bij 10-19 werknemers neemt dat aantal toe tot 7,3. Ondernemingen met meer dan twintig personeelsleden zitten gemiddeld aan 16,3 printmachines. Dat is relatief veel want twee tot drie toestellen volstaan voor een bezetting tot twintig mensen.

Dat becijfert MAS Research na een onderzoek bij 248 Belgische kmo’s, niet geheel toevallig in opdracht van printerfabrikant Oki. Verder in het onderzoek leren we dat slechts de helft (50,4%) weet hoeveel er wordt geprint in het bedrijf en dat het volume per persoon afhangt van de bedrijfsomvang. Zo ligt het gemiddelde per werknemer op 3.827 pagina’s per jaar. In bedrijven met 10 werknemers of meer loopt dat op tot net geen 13.000 pagina’s.

Weinig faxen en documentbeheer

Als we kijken naar wat bedrijfsprinters doen, dan komen we bij de voor de hand liggende vaststelling dat ze hoofdzakelijk worden ingezet om te printen in zwart-wit en kleur. Ook de scan- en kopieerfunctie wordt vaak of altijd gebruikt.

Minder populair is de functie om een document te scannen en meteen te e-mailen. Slechts iets minder dan veertig procent gebruikt die functie vaak of constant. Documentbeheer haalt daar nog geen dertig procent en ongeveer een kwart gebruikt zijn printer nog als fax. Voor lezers geboren na 1990: Met een fax kan je een kopie van een document naar een ander faxtoestel/telefoonnummer sturen.

Kostprijs

De kostprijs van printers blijft een vraagstuk. Zo’n 48,6 procent van de respondenten weet niet wat de total cost of ownership is van hun printer. Ook de milieuvriendelijkheid van het toestel is slechts voor 41,1 procent van de respondenten een belangrijke bekommernis. Tot slot leren we dat iets meer dan de helft (51,6 procent) van de respondenten geen all-in contract heeft voor het beheer en onderhoud van zijn toestellen. Al gaat het daarbij vooral om de ondernemingen tot negen werknemers. In grotere bedrijven vallen sommige of alle toestellen wel onder zo’n contract.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content